https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе подаде жалба срещу Наредбата за такса смет

Община Русе подаде жалба срещу Наредбата за такса смет

На 3 септември 2024 г. Община Русе официално подаде жалба срещу новата Наредба за такса смет, приета от Министерския съвет през април тази година. Жалбата, подписана от кмета на Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев, беше внесена във Върховния административен съд.

Основното възражение на общината се основава на опасенията, че новата наредба, вместо да улесни процеса на определяне на такса смет на национално ниво, създава значителни затруднения. Според кмета Милков, тя поставя общините пред сериозни предизвикателства, водещи до потенциално значително увеличение на таксата, което би засегнало най-вече физическите лица.

В жалбата се изтъкват конкретни противоречия между наредбата и Закона за местните данъци и такси, както и нарушения в процедурата по приемането на документа. В допълнение, липсата на ясни правила за изчисляване на основите, върху които ще се формира размерът на таксата, създава риск от различно третиране на жителите в отделните общини и затруднява постигането на унифициран подход на национално ниво.

Освен това, в документа се посочват и множество пропуски, свързани със събирането и третирането на битовите отпадъци. Кметът Милков отбелязва, че общината не е против основния принцип, заложен в Закона за местните данъци и такси, който ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. и предвижда размерът на таксата да се определя по принципа „замърсителят плаща“. Въпреки това, според него новата система трябва да бъде въведена поетапно и при ясни правила, които гарантират справедливост и социална поносимост.

Община Русе настоява за постепенна промяна, която ще позволи на местните администрации да настроят своите системи за прилагане на новите правила и да проведат необходимата разяснителна кампания сред населението.

Скоро се очаква насрочване на заседание за разглеждане на жалбата по същество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X