https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНинова и изключените от БСП се присъединяват към независимите в парламента

Нинова и изключените от БСП се присъединяват към независимите в парламента

43 -ма стават независимите депутати в 50-ото народно събрание от сряда. Към “групата” им ще се присъединят Корнелия Нинова и другите изключени от БСП. Така независимите стават втора сила в този парламент, като задминават по численост групата на ПП-ДБ, която има 39 депутати.

Това обаче не им носи някакви привилегии, защото, според правилника на НС, независимите депутати нямат право да участват в комисии, а при дебатите по конкретни теми и проектозакони имат право само на едно изказване, независимо колко са общо.

Заедно с Нинова от червената група изхвърчат Георги Свиленски и Иван Ченчев, както и Михаил Ставрев, който сам напуска, след като в неделя излезе доброволно и от Националния съвет на партията.

Четиримата ще седнат на последния ред в пленарната зала до Калоян Методиев, който стана първият независим в този мандат. Бившият ли дер на младежкото СДС и шеф на кабинета на Нинова като министър на икономиката в правителството “Петков” беше изключен от групата на БСП още в първия ден на този парламент. Той стана депутат, след като Нинова лично го включи като втори в листата в столичния 25-и МИР, а след изборите влезе от Благоевград, за да бъде и Методиев в парламента. Това обаче предизвика гнева на социалистите и те го изгониха.

Така групата на БСП остава с 14 депутати, като поне трима от тях са приближени на Нинова – Веска Ненчева, Христо Проданов и Генади Събков. Ако те решат да последват бившата лидерка, червените ще останат на санитарния минимум за група – 11 души.

Независими са и всички 13 депутати на “Величие”, след като най-новата парламентарна сила се разцепи малко след влизането си в парламента, което доведе до разпад на групата ѝ. Бройката на независимите скочи, след като Джевдет Чакъров и още 24 бяха отстранени като депутати от ДПС.

За последните 20 години повече независими е имало само в 40-ия парламент – 58 души. В средата на мандата тогава след вътрешнопартийни скандали голяма група депутати се отцепи от НДСВ – т.нар. юридическо лоби около Пламен Панайотов. А малко след това той създаде своя група “Българска нова демокрация”.

Най-малката група в този парламент – на най-новата политическа сила “Величие”, се разцепи малко след учредяването и така се разпадна.

Най-малката група в този парламент – на най-новата политическа сила “Величие”, се разцепи малко след учредяването и така се разпадна. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Така през 2005 г. 40-ото НС започна със 7 групи и завърши с 10 четири години по-късно.

В предишния мандат също имаше голямо разцепление – 39-ото НС започна с 4 групи, а мандатът му приключи със 7. Тогава се разпаднаха ОДС и на тяхно място се появиха групи на СДС, ДСБ и на Народен съюз-БЗНС. Царската група също пострада с напускането на “Новото време”.

А заради многобройните разцепления в тези два мандата след това беше променен парламентарният правилник и беше забранено на независими депутати да създават нови групи.

Досега независими депутати не е имало само в двата парламента с изключително кратък живот през 2021 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X