https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКоритарова: Трябва да се спре нерегламентираното ползване на питейна вода

Коритарова: Трябва да се спре нерегламентираното ползване на питейна вода

“Проблемът е всеобхватен и трябва заедно да намерим решение, всеки да поеме своята отговорност, така че във време на промяна на климата, да не оказва влияние върху услугата за снабдяване на питейна вода”, каза регионалният министър Виолета Коритарова в парламента.

Тя и колегите й – земеделският Георги Тахов, зам.-министърът на енергетиката Георги Самандов и екоминистърът Петър Димитров бяха изслушани по искане на БСП във връзка със задълбочаването на водната криза в страната.

Тя обясни, че когато е постъпила в регионалното министерство не заварила подготовка за развитие на стратегия във водния сектор и затова се наложило да се справят с краткосрочни политики сега и веднага.

“Проблемът е нерегламентираното ползване на питейна вода. Гражданите трябва да са солидарни особено към местата, които са на режим. Тоест да не се мият улици, да не се поливат градини и т.н. С ВиК операторите сме се насочили към удостоверяване на такъв тип нерегламентирано ползване, за което ще ни трябва съдействието и на кметовете. Факт е и, че един от основните проблеми са остарялата инфраструктура, която е над 75 хил. км. Тъй като тя е под земята е много трудно, когато се рехабилитира да виждаме тези действия, но резултатите ще бъдат видими. Затова МРРБ се насочи към сключване с предимство на проекти за ВиК инфраструктура от общинската инвестиционна програма, обясни Коритарова.

По думите й от 2539 проекта, 452 са за такъв тип инвестиции на стойност 1,2 млрд. лв. Тя увери, че подаваните проекти за инвестиции във мрежата, няма да повишат цената на водата.

“Нашият основен апел е за подкрепа, политическа воля и средства за финансиране за изграждането на нови язовири. За последните 30 години са изградени само 2, което е недостатъчно, за да обезпечим питейното водоснабдяване на населението”, обърна се към депутатите тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X