https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПравославната църква почита Св. пророк Захария и праведна Елисавета

Православната църква почита Св. пророк Захария и праведна Елисавета

На 5 септември според православния календар църквата чества празник, почитащ паметта на св. пророк Захария, бащата на Йоан Кръстител. Той е една от важните фигури в християнската и еврейската традиции. Той се споменава в Новия завет, особено в Евангелието на Лука, като праведен свещеник, избран от Бог за специална мисия.

Захария е бил свещеник от рода на Аарон. Съпругата му Елисавета също произхождала от свещенически род. И двамата били праведни пред Бога, изпълнявайки безупречно всички Господни заповеди. Двамата били бездетни, а Елисавета вече била стара жена, когато ангелът Господен се явил на Захария, докато той служел в храма.

Един ден, докато Захария изпълнявал свещеническото си служение в храма, му се явил ангел Гавраил, който съобщил, че жена му Елисавета ще роди син, когото трябва да нарекат Йоан. Захария бил изненадан и се усъмни в това, защото двамата вече били възрастни хора. За това неверие ангелът каза, че Захария ще остане ням, докато този обет не бъде изпълнен. Елизавета наистина забременяла и девет месеца по-късно се ражда синът им. Когато Захария написал на плочата, че ще се казва Йоан, той веднага придобил способността да говори. Захария започнал да възхвалява Бог.

След раждането на Йоан, Захария изрича пророчество, в което говори за спасението, което Бог е приготвил за своя народ чрез Исус Христос, както и за мисията на Йоан, който ще стане Предтеча, тоест този, който подготвя път за Месията. Пророчеството на Захария съдържа много препратки към Стария завет и е важно за разбирането на ролята на Йоан Кръстител в историята на спасението.

След раждането на Йоан животът на Захария вече не се споменава в Новия завет. Според легендата Захария и Елизавета продължили да живеят праведен живот, но скоро след раждането на Исус Христос, Ирод Велики нарежда да бъдат убити всички бебета във Витлеем, за да унищожи възможния Месия. Според легендата Захарий бил убит, защото отказал да разкрие местонахождението на семейството си и на Йоан.

Ако деня е ясен, но добитъкът започна да се крие в обора, очаквайте лошо време. Ако листата на офиката са пожълтели, това известява идването на есента.

За да предотвратите преминаването на парите през пръстите ви като пясък, не трябва да взимате зърнени храни през този ден. Забранени са кавгите и използването на нецензурен език. Кавгите, започнати на този ден, ще се проточат дълго време.

Тези, които не могат да заченат дете, трябва да се помолят на този ден. Нашите предци са вярвали, че искрената молитва определено ще помогне. Съществувала и традиция да се прави парна баня, за да се изгонят всякакви болести от тялото.

На 5 септември имен ден имат Захари и Елисавета, а също така и производните Зарко, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X