https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество13 септември – Международен ден на програмиста

13 септември – Международен ден на програмиста

На 256-ия ден от годината в много страни по света се отбелязва Денят на програмиста. На този ден се отдава дължимото на иноваторите, които продължават да променят света. Денят на програмиста 13 септември е официален празник в редица държави – Аржентина, Бангладеш, Чили, Бразилия, Мексико, Австрия, Германия, Канада, Китай, Хърватия, Чехия, Франция, Индия, Белгия, Австралия, Полша, Румъния, Ирландия, Италия, Сърбия, Словения, Украйна, Обединеното кралство, САЩ и др.

Компютрите, технологиите и софтуерът движат съвременния свят, но зад всеки софтуер стои дигитален работник или екип от програмисти, които решават сложни проблеми. Програмирането и програмистите не трябва да се асоциират само с човек зад компютър. В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление са създадени от програмисти. Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизор, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн – ние ползваме продукт създаден от програмисти.

Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт (8 бита). Във високосните години празникът се пада на 12 септември.

Едва ли има човек в цивилизования свят, който да не се възползва от инструментите на програмиста. Независимо дали гледаме към транспорт или медицина, финанси или образование, програмирането влияе върху всички тях. Почти всеки голям бизнес изисква програмисти да поддържат своята база от ИТ- гледна точка. Телекомуникациите продължават да се развиват благодарение на програмистите. Автомобилната индустрия разчита на програмисти за най-новите марки, които слизат от поточните линии. Сигурността, обществото и развлеченията търсят от програмистите най-новото в защитата, дизайна и иновациите.

Софтуерен програмист или софтуерен разработчик е човек, който пише, създава компютърен софтуер. Компютърният програмист е специалист в софтуерното програмиране и може да ползва различни езици като C, C#, C++, Java, JavaScript, Python, PHP и много други. Много често „програмист“ се използва като обобщаващо и опростяващо название за различни ИТ професии (вкл. софтуерен инженер и други) в контексти, в които конкретните названия на тези професии и ИТ области не биха донесли разбиране у слушателя или използващият названието не знае конкретното наименование на съответната ИТ професия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X