https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиГрупата "Чилновските баби" ще участва във фестивал в Палма де Майорка

Групата “Чилновските баби” ще участва във фестивал в Палма де Майорка

Групата за автентичен фолклор „Чилновските баби“ отново ще прославя българската традиция, този път на Международния фестивал „БалканФолк Майорка“, който се провежда в Палма де Майорка. Участието им беше обявено чрез официалната Фейсбук страница на организаторите на събитието.

Фолклорната група е основана през 1986 година в село Чилнов, част от община Две могили в област Русе. От своето създаване насам, „Чилновските баби“ се посвещават на запазването и разпространението на местния фолклор.

„Съхраняването и популяризирането на автентичния фолклор е основната мисия на групата. Те представят традициите и песните на Русенския край в техния оригинален вид, като успяват да докоснат сърцата на публиката. Песните, изпълнявани акапелно, носят уникална емоция и създават истинско фолклорно изживяване,“ споделиха от Българската асоциация „БалканФолк Майорка“.

През годините групата е участвала в множество престижни фестивали както в България, така и по света, представяйки обичаите и песните на българския народ в Швеция, Испания, Украйна, Хърватия, Гърция, Англия, Румъния, Македония, Албания, Чехия и Турция.

На тазгодишното издание на фестивала, „Чилновските баби“ посвещават своето изпълнение на 80-годишния юбилей на Стефка Атанасова, която е сред основателките на групата и дългогодишен неин ръководител.

Международният фестивал „БалканФолк Майорка“ ще се проведе за трета поредна година пред величествената катедрала „Ла Сеу“ в Палма де Майорка. През 2023 година събитието привлече близо 500 участници от различни български и чуждестранни фолклорни и танцови формации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X