https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиЗагинали и изчезнали хора в Централна и Източна Европа заради бурята "Борис"

Загинали и изчезнали хора в Централна и Източна Европа заради бурята “Борис”

Един човек се е удавил в Полша, а четирима са изчезнали в Чехия, съобщиха властите в двете страни. Причината е бурята “Борис”, която донесе проливни дъждове в Централна и Източна Европа.

На 14 септември четирима души загинаха при наводнения в югоизточна Румъния, а в Австрия, Унгария и Словакия бяха нарушени широко разпространените правила. Службите за спешна помощ укрепват защитните съоръжения.

В Чехия наводненията доведоха до евакуация, а 51 000 домакинства в северните райони на страната бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, съобщава чешката енергийна компания CEZ. В столицата Прага са издигнати бариери срещу наводнения.

На 14 септември в Чехия се скъса язовирна стена в района на Южна Бохемия. Министърът на околната среда Петер Хладик призова хората в най-засегнатите райони да се подготвят да напуснат домовете си. Планираните за този уикенд футболни мачове в двете най-високи лиги на страната бяха отменени.

Полша също е евакуирала някои хора от Глухолази, градче близо до чешката граница, след като река е излязла от коритото си.

По-топлата атмосфера може да задържи повече влага, което може да доведе до по-силни валежи. Кметът на Слобозия Коначи, село в румънския регион Галац, заяви, че 700 къщи са били наводнени.

“Това е катастрофа с епични размери. Пожарникари струпват чували с пясък, докато жителите са евакуирани”, казва Емил Драгомир, цитиран от БГНЕС.

Подобни усилия се полагат и в Краков, вторият по големина град в Полша, където на жителите се предлага чували с пясък за защита от наводнения. В град Вроцлав хиляди жители трябваше да използват стълбищата на високите блокове, тъй като асансьорите бяха затворени като предпазна мярка при наводнения, съобщиха местните медии.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X