https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество18 септември – Ден без загинали на пътя

18 септември – Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата се провежда за девета година в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“. Целта е да се популяризира идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

В Деня без загинали на пътя през цялото денонощие в наряд се назначават максимален брой служители с правомощия по Закона за движение по пътищата, за да се използват наличните технически средства за контрол. С цел ограничаване до минимум на предпоставките за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия служебните автомобили ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

В дните от 16 до 22 септември e в ход акцията „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. В началото на учебната година служители от „Пътна полиция”, съгласувано с Регионалните управления по образованието и училищните ръководства, ще изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност. В даваните практически препоръки вниманието ще бъде насочено към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт, като ще бъдат очертани конкретни безопасни маршрути от дома до училище и обратно.

От началото на месеца до края на октомври 2024 г. ще се проведе традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя цели осигуряване безопасността на движението на децата, учениците и техните близки в районите на детски градини и училища преди откриването и през учебната 2024/2025 г.

Град Русе се присъединява към международната кампания за повишаване на пътната безопасност, инициирана от ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. В рамките на обявената “Седмица на пътната безопасност”, която ще се проведе от 16 до 22 септември 2024 година, в крайдунавския град ще се организира специална акция с фокус върху безопасността на движението.

На 18 септември 2024 година, съвпадащо с началото на новата учебна година, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) – Русе и Българският Червен кръст (БЧК) обединяват усилия в името на по-сигурни пътища. Съвместната инициатива цели да привлече вниманието на гражданите към техните отговорности като участници в движението.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X