https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЕлена Йончева: В Йемен съм в опит да се срещне с пленените...

Елена Йончева: В Йемен съм в опит да се срещне с пленените българи

Евродепутатът Елена Йончева е предала в Сана, Йемен, писмо от името на роднините на българските моряци от кораба “Галакси Лийдър” с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб – капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, че близо 6000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. Тези безспорни факти бяха оценени от домакините“, написа по-късно Елена Йончев във Фейсбук.

„Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си“, пише още евродепутатът.

През ноември 2023 г. товарният кораб „Галакси Лийдър“ с екипаж от 25 души от няколко страни, сред които български граждани, беше отвлечен. Плавателният съд е собственост на британска компания, но е с японски оператор и плава под флага на Бахамските острови.

Хусите се включиха в конфликта в Газа в подкрепа на палестинците и “Хамас” с нападения срещу кораби в Червено море, които според тях са свързани с Израел.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X