https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСъдове за еднократна употреба добавят микропластмаса в менюто ни

Съдове за еднократна употреба добавят микропластмаса в менюто ни

Пластмасовите чинии, чаши и кутии, в които ни сервират храна за вкъщи, са основен източник на микропластмаса в нашето тяло. Специалистите са единодушни по този въпрос. Те поясняват, че при контакт с гореща храна или напитки, микропластмасовите частици се отделят и навлизат в храната или течностите. Така токсичните вещества попадат в човешкия организъм.

“Например, кофичките за кисело мляко се правят от полистирен, той е полимерен, а стиренът е мономер, от който се прави полимера. Винаги има някаква остатъчна фракция, която може да се погълне с хранителния продукт”, казва директорът на Института по полимери към БАН проф. Петър Петров.

“Спомням си думите на мой преподавател от преди около 30 години, който съветваше: Когато ядете кисело мляко, не остъргвайте с лъжицата остатъка! Има и вариант остатъчен мономер, който мигрира на повърхността, да се поеме, въпросът е в нормите и регулациите. По принцип това не е допустимо и не трябва да се стига до вредни за организма количества”, добави проф. Петров.

Той уточни, че от Института по полимери към БАН преди години са работили по казус с гръцки производител, който се е опитал да наложи на пазара кофички от полипропилен.

“От време на време има съобщения за намерени вещества над допустимите норми, но това не е честа практика. Въпросът е къде се проверява качеството на тези стоки. По принцип пластмасата води до някакви възпалителни процеси, но това не е задължително да се случва. Деструкцията на полимерите до разпадни вещества, които са различни от изходните, може да ги направи токсични, въпросът е дали се достига дозата в организма”, уточни още професорът.

“Проблемът в пластмасовите изделия не е толкова в самите полимери, защото те са високомолекулни съединения, а по-скоро в добавките и разградните продукти. Когато стават нискомолекулни, те по-лесно излизат от изделието и се консумират”, добави проф. Петров пред “Труд”.

Той съветва пластмасовите кутии за храна да не се слагат в микровълнова фурна.

“Защото при загряване се провокират деструктивни процеси. Също така е препоръчително пластмасовите бутилки за минерална вода за еднократна употреба в никакъв случай да не се ползват повторно. Никога не слагайте вътре алкохол (ракия или вино), защото той е разтворител и екстрахира тези добавки в пластмасата като стабилизатори, оцветители и всъщност ги концентрира. Извлича ги и ги консумираме”, поясни проф. Петров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X