https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЦените на кафето и шоколада растат

Цените на кафето и шоколада растат

Всеки любител на кафето в България вижда, че цените напоследък сериозно растат – и в магазините, и в заведенията. За това поскъпване обаче не бива да виним “алчните търговци” – то е световен феномен и си има обективни причини.

Цената на сорта “Арабика” е стигнала 13-годишен връх. От началото на годината котировките на кафето са се вдигнали с 40%, като проблемите с доставките на по-евтиния сорт “Робуста” са увеличили търсенето на “Арабика”, посочва Bloomberg.

“Жегата” в цените се дължи най-вече на капризите на времето и климатичните промени. Това важи с особена сила за най-големия производител на кафе – Бразилия. Там реколтата за 2024-2025 г. ще е слаба заради жегите и сушата в основните региони, в които се намират кафеените плантации. Освен това се очакват високи температурите точно когато е цъфтежът, което също ще се отрази зле на добивите.

Цяла Южна Америка страда от безводие – най-тежкото от десетилетия, което заплашва селскостопанската реколта и догодина. Слаби са и добивите във Виетнам, който е другият голям производител на кафе. Претоварените пристанища и липсата на контейнери, както и заплахата за атаки в Червено море нагнетяват допълнително напрежение.

Растат и цените на какаото – по същите причини. Потребителите го виждат ясно по рафтовете – шоколадите и какаовите изделия здраво са поскъпнали. Дали и кога ще спре ръстът на цените – никой не се наема да прогнозира, пише “Сега”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X