https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСветовни артисти и млади таланти се събират за уникален графити фестивал в...

Световни артисти и млади таланти се събират за уникален графити фестивал в Русе

Русе се готви да посрещне вълна от креативност и цветове през октомври, когато Сдружение “Екоарт” ще организира мащабен графити фестивал под наслов “Пристанище на 60 корабни статуи”. Събитието ще събере осем утвърдени визуални артисти от световната и българската сцена, които ще творят съвместно с 30 млади участници от русенски училища.

Проектът, финансиран по Програма “Култура” на Община Русе, бе представен на пресконференция от директорката на фестивала Мария Иванова и творческата координаторка Нина Лишовска. Лишовска, която е скулпторка и преподавателка в Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” в Русе, подчерта приемствеността на събитието:

“Графити фестивал Русе „Пристанище на 60 корабни статуи” наследява традицията на форумите ЕКОАРТ и ЛОМЕЯ, които екипът ни е създал и организирал от Милениума през 2000 година насам”.

Фестивалът ще предложи богата програма от творчески работилници и акции за намеса в градската среда. Участниците ще имат възможност да се включат в дискусии, да създават инсталации и да оставят своя артистичен отпечатък върху облика на града. Мария Иванова сподели визията за събитието:

“Използваме иновативни техники, предизвикваме себе си и публиката. Обогатяваме културния пейзаж на Русе, като изграждаме мостове между поколения и култури”.

Темата на фестивала – “Пристанище на 60 корабни статуи” – черпи вдъхновение от богатото историческо наследство на региона, по-специално от времето на Римската империя и Дунавския лимес. Името препраща към античното наименование на Русе – Сексагинта Приста, което се превежда като “Пристанище за 60 кораба”. Това творческо предизвикателство цели да провокира както участниците, така и публиката, да преосмислят градската среда и образа на Русе от перспективата на река Дунав.

Сред участниците във фестивала са утвърдени имена от шест държави:

  • Мария Иванова, Нина Лишовска и Иван Иванов-Йоаний от Русе, България
  • Живко Терзииванов от Сан Франциско, Съединените американски щати
  • Александър Цанев от София, България
  • Ецуро Ендо от Финландия, представляващ творчеството на баща си Сусумо Ендо (in memoriam) от Япония
  • Гергана Попова от Виена, Австрия
  • Йоана Туджарова от Кьолн, Германия

Работилниците ще се провеждат в зала “АртСтарт” на Националното училище по изкуствата в Русе, разположено на улица “Сливница” номер 3. Училището е ключов партньор в реализацията на проекта и фестивала. Младите хора от Русе, които желаят да се включат, могат да заявят своя интерес чрез фейсбук профила на фестивала.

Програмата на фестивала включва следните ключови дати:

  • 15 октомври: Изложба с творби на гостуващите артисти във фоайето на Доходното здание
  • 15-18 октомври: Работилници, акции и намеси в градската среда
  • 19 октомври: Официално откриване на изложбата с резултатите от фестивалния творчески процес в Доходното здание

Графити фестивалът “Пристанище на 60 корабни статуи” обещава да бъде не само празник на изкуството, но и катализатор за културен обмен и творческо вдъхновение. Събитието ще даде възможност на младите таланти да работят рамо до рамо с утвърдени артисти, създавайки уникални произведения, които ще обогатят културната идентичност на Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X