https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДо 4.5 метра се очаква да се покачи река Дунав при Русе...

До 4.5 метра се очаква да се покачи река Дунав при Русе до края на месеца, няма опасност от наводнения

Няма опасност от наводнение за населените места в Русенско при евентуално покачване на река Дунав, каквото би могло да се очаква вследствие на падналите валежи в страните от Средна Европа.

Това стана ясно от проведена днес среща между областния управител Драгомир Драганов и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ /ИАППД/ инж. Ивелин Занев.

Драганов бе уверен, че ситуацията се следи всекидневно и самият той заедно със Занев направи оглед на част от кейовата стена в крайдунавския град. Към днешна дата нивото на река Дунав е +16 см. За последните 24 часа тя се е покачила само с 24 см.

Прогнозата е за повишаване на водните нива. Към средата на следващата седмица е възможно нивото на река Дунав да се покачи до 250 – 270 см. До края на този месец повишението най-вероятно ще продължи и в последните дни на септември нивото на реката при Русе ще достигне около 400 – 450 см., което е в диапазона на средните води.

Припомняме, че едва при достигане на стоеж на река Дунав при Русе от около 680 см. се въвежда т.нар. първа степен на готовност за реакция, изискваща единствено повишено внимание. Над 7.5 м. ниво на реката се предприема денонощно дежурство, а ако прехвърли 8 метра вече има реална опасност от преливане. На този етап такива нива на реката не се очакват.

Областният управител Драгомир Драганов поиска от кметовете на общини с излаз на река Дунав предприемане на действия за извършването на предварителни огледи на критичните участъци. Драганов е категоричен, че са предприети всички необходими мерки за ограничаване риска от наводнения в региона.

Нивото на река Дунав в българския й участък зависи и от възможностите за ретензиране на обеми във водохранилищата на хидровъзел „Железни врата“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X