https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниБългарският плувец Цанко Цанков постигна уникален световен рекорд

Българският плувец Цанко Цанков постигна уникален световен рекорд

Българският плувец Цанко Цанков постигна световен рекорд по плуване от 120 километра, без да спира, по река Дунав.

Състезателят тръгна от село Ясен, Община Видин, а финалната му точка бе на корабът “Радецки” в Козлодуй.

Той стартира в 12:00 часа на 19-и септември (четвъртък) и финишира малко след 6:00 сутринта на 20-и септември (петък). Броячът спря на 18 ч. 01 м. 39 с., информира sportal.bg.

В навечерието на плуването на Цанков, дойде лошата новина, че Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), санкционира спортиста.

От WOWSA обявиха, че не признават няколко от постиженията, както и обявените от него и екипа му световни рекорди.

Освен това WOWSA обяви, че неговите бъдещи плувания също няма да бъдат ратифицирани, независимо от условията. Причината затова е, че след като Цанков изплува 108 километра и 250 метра в река Дунав, на 6 септември тази година, екипът му обяви постижението за световен рекорд, което се оказа не вярно, тъй като румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115.8 километра в река Дунав, през август 2021, което е рекорда.

В отговор Цанков излезе с пост във Фейсбук, в който заяви, че е станало недоразумение. Обвини неназован поименно:”Човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели”, написа той, като обяви, че се извинява за грешката на него и екипа му и ще се опита да постави истински рекорд само 13 дни след изтощителното плуване.

Около 21:00 часа за се появиха трудности за Цанков заради силния насрещен вятър, но той геройски преодоля препятствието и продължи напред в добро здраве.

Малко преди полунощ плувецът започна да приближава и финалната си точка, стигайки крайбрежието на гр. Лом. При температура на водата от 21 градуса и на въздуха – 18, на него му останаха само 43 км.

Стотният километър бе изминат около 3 часа след полунощ, което означаваше, че са изминали малко повече от 15 часа от началото на този поход.

Малко след 6 часа сутринта дойде и дългоочакваният момент, в който Цанко Цанков пристигна и ознаменува успеха си.

Рекордът той посвети на новородения си син Борис, който се появи преди броени дни на 7-и септември (събота).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X