https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМалките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът...

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство. Поправките са записани в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Ведомството на Людмила Петкова обяви за обществено обсъждане основно редакционни промени в още 3 данъчни закона – Закона за облагане на доходите на физическите лица, Закона за ДДС и Закона за акцизите.

От 1 януари тази година големите компании, които оперират у нас, се облагат с 15% корпоративен данък. Още при приемането на това задължение бизнесът се обяви против въвеждането на мярката с аргумента, че в повечето държави тя е приета с някои облекчения.

Предвиден е нов механизъм за изчисляване на данъка на многонационалните групи предприятия, когато компанията майка е в държава извън ЕС и не подлежи на първично облагане с допълнителен данък.

Друга поправка в закона предвижда запазване на преотстъпването в такива случаи на корпоративен данък, ако компанията работи в община с безработица, по-висока от средната за страната. Това ще трае до 1 януари 2030 г.

То обаче няма да се отнася за компании с дейност в първичното производство на продукти от риболов и аквакултури, както и предлагането на продукти от тях, а и за такива, които произвеждат, преработват и продават селскостопански продукти, както и за дружества, инвестиращи в активи за износ за трети страни и държави – членки на ОИСР.

Друг данъчен бонус е записан в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Според него намаление на дължимия данък ще се полага и за родители без граждански брак.

Едновременно с това обаче се затяга контролът по ползването на бонусите от родители без родителски права.

Целта на поправката е да се пресече практиката облекчения да ползват родители, без да имат такива права, защото това ощетява основно детето, а след това и хазната. Поправките предвиждат сумите от неправомерно ползване на облекчение да бъдат възстановявани от получателя им.

Хартиените ваучери, с които освен храна могат да се плащат и битови сметки, вече остават извън закона, след като не се употребяват на практика от 1 юли 2024 г.

Документът ще бъде само електронен.

Експертите на финансовото министерство предлагат още поправки и в Закона за данък върху добавената стойност. Променя се определянето на мястото на изпълнение на услугите, свързани с дейности, излъчвани на живо в интернет, или до които по друг начин е предоставен виртуален достъп.

Малките фирми пък да се регистрират по ДДС, след като оборотът им надхвърли 166 000 лв., предвиждат промените. Тези условия ще се отнасят и ако семейната фирма извършва доставки от и за друга държава членка. Новият механизъм за облагането им позволява те да не внасят в хазната ДДС за доставките на стоки и услуги, извършени в държави членки, при условие че техният оборот в съответната държава не е над техния национален праг, а общият оборот в ЕС не надвишава сумата от 100 000 евро.

Прагът от 166 хиляди лева за страната означава, че примерно малко магазинче с оборот под този праг само ще начислява ДДС върху стоките, които продава, но няма да внася налога в хазната.

При облагането на стоки втора употреба и на обща туристическа услуга оборотът вече няма да се формира като разлика от маржовете, а като обща сума.

От миналата година у нас се облагат с акциз и течностите за електронни цигари. Практиката обаче показала, че за да избегнат акциза, много потребители започнали сами да си произвеждат такива течности или да смесват различни видове, за да получат нов бленд. Затова сега в акцизния закон се записва, че с този налог се облагат не само официално произведените течности за е-цигари, а и саморъчно приготвените.

От финансите предлагат да има лимит за количествата цигари със стари бандероли. Мотивът е, че търговците се презапасяват с количества при по-ниски акцизни ставки, тъй като от ведомството вече обявяват кога предстои вдигане на акцизните ставки. Тази практика обаче създала възможност за недобросъвестно поведение от страна на някои икономически оператори, които на предварителен етап, преди датата на влизане в сила на новата по-висока акцизна ставка, освобождават за потребление големи количества тютюн и тютюневи изделия по старата по-ниска акцизна ставка, което води до пропуснати ползи.

Предлагат се и промени в режима за освобождаване на международни пощенски пратки. Спедитори ще докладват в срок от 5 работни дни за пощенските пратки на физически лица, които съдържат акцизни стоки в търговски количества.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X