https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДрагомир Драганов: Без независимост няма демокрация

Драгомир Драганов: Без независимост няма демокрация

„Независимостта е в свободата на избора, който правим като общество и желанието ни да сме равни с другите европейски народи, с тези, които ни уважават, а не с тези, които искат да ни поробват. Без независимост няма демокрация, а демокрацията ни дава възможността за свободно себеизразяване и ни задължава да вървим по пътя на цивилизацията, а не на авторитаризма“, с тези думи областният управител Драгомир Драганов се обръща към русенци по случай 22 септември.

„Преди 116 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е само краят на едно васалство, а началото на непрекъснатата борба да защитаваш националната цялост и идентичност. Сякаш не винаги успяваме да осъзнаем какво е да си независим, а се сещаме затова, само когато четем историята. Нека не забравяме, че независимостта е личен избор, който изисква достойнство и решителност в ежедневните ни постъпки. Независимостта е привилегия и задължение сами да определяме съдбата си“, допълва още Драганов.

Предвижда се той да участва в тържествена церемония по отбелязване на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта в Две могили.

По традиция церемонията ще се проведе на гарата в населеното място от 10.00 часа тази неделя. Инициативата се организира от кмета на Две могили Божидар Борисов.

Припомняме, че през 2008 година, когато настоящият областен управител Драгомир Драганов бе кмет на общината, на гарата беше открита паметна плоча, която да свидетелства, че там е написан текстът на Манифеста за обявяване на българската независимост. В далечната 1908 г. на път за старата столица Велико Търново, царският влак престоява на гара Две могили, където министър-председателят Александър Малинов написва текста на Манифеста. Идеята за паметния знак е на Драгомир Драганов и младежката мрежа „Съхрани българското“.

Областният управител ще присъства и на церемонията, организирана от Община Русе. Тя ще се проведе на 22 септември от 11.30 часа пред Паметника на свободата в крайдунавския град.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X