https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНа 21 септември Пантеонът светва в зелено в подкрепа на пациенти с...

На 21 септември Пантеонът светва в зелено в подкрепа на пациенти с митохондриални заболявания

Община Русе се присъединява към инициативата за отбелязване на Световната седмица на митохондриалните болести. По този повод Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в зелено на 21 септември от 19 до 23 ч.

Проявата е част от международната инициатива Light Up for Mito, която включва осветяване в цял свят на различни обекти (сгради, паметници и забележителности), за да се изрази съпричастността на обществото към тази група пациенти.

Митохондриалните заболявания са втората по честота на срещане тежка генетична диагноза. Митохондриите в нашите клетки осигуряват 90% от енергията, която е необходима на хората за живот и поради това неправилното им функциониране често предизвиква нарушена функция на множество органи, като симптомите могат да се проявят на всяка възраст.

Съвременната медицина свързва митохондриалната дисфункция не само с митохондриалните заболявания, но и много други, доста по-добре познати и разпространени болести като диабет, аутизъм, Паркинсон и т.н. Пробивът в лечението на митохондриалните заболявания ще бъде ключ за решаване и на други сериозни проблеми.

Тази година и Община Русе се включва в инициативата по молба на Националното сдружение на пациентите с митохондриални заболявания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X