https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПроф. Станчо Петков: България не може да произведе пейджъри-бомби

Проф. Станчо Петков: България не може да произведе пейджъри-бомби

В България не е възможно да се произведат пейджъри-бомби. Това каза в предаването „Тази събота“ проф. Станчо Петков, експерт по взривни устройства.

„Става дума за съвременна технология имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив. Устройството се активира чрез сателитна връзка. Едновременно могат да се взривят десетки такива устройства, които се притежават от различни граждани“, посочи експертът.

Проф. Станчо Петков поясни, че самото устройство притежава източник на захранване – това е батерията в самия пейджър.

Вътре в него пък e инсталиран детонатор и взривно вещество. А за да се стигне до взрив вътре има вграден чип, чрез който да бъдат активирани всички процеси в устройството.

„Процесите се активират по същия начин, по който човек получава някакво съобщение на мобилния си телефон“, поясни той.

Според него не е проблем да се направи едно такова устройство, но е далеч повече време отнема организирането на атентати с мащаби като в Ливан и Сирия. Това налага организирането на производството на десетки или стотици такива устройства, както и тяхното разпространяване, така че да се постигне поставената цел.

„Това може да се организира за няколко месеца, като е имат предвид съвременните технологии и факта, че хората масово ползват такива средства за комуникация. Такова нещо обаче не може да се направи в гараж, необходима е поточна линия. Ние не можем да произведем такива устройства, въпреки опитите да бъдем нападнати по тази линия“, поясни проф. Петков.

Той предположи, че устройствата вероятно са произведени някъде в Азия – вероятно става дума за високотехнологична страна, в която се произвеждат чипове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X