https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноИнтересни подробности за новооткритата статуя в Хераклея Синтика

Интересни подробности за новооткритата статуя в Хераклея Синтика

Липсва и дясната китка на новооткритата статуя без глава от античния град Хераклея Синтика, това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica.

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински шансът главата, която вероятно се е отчупила при земетресението, да е някъде наблизо, е много малък.

Снимка БГНЕС

Днес разкопките в Големия канал продължават – не само в търсене на други находки, а и защото трябва да се разчиства насипът, който акумулира влага и ерозира стените.

“Въпросният насип се състои от рушевините, натрупани от оцелелите хераклейци върху статуите след мощните трусове в края на IV век сл. Хр., и от глината, довлечена с приливната речна вълна по-късно”, посочиха експертите археолози.

Очаква се до края на следващата седмица и тази статуя да бъде разкрита докрай, внимателно опакована и пренесена в музея в Петрич.

На 20 септември втора статуя бе открита в големия канал на Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X