https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниДогодина почивката в Гърция ще е с 20% по-скъпа

Догодина почивката в Гърция ще е с 20% по-скъпа

Почивката в Гърция ще е средно с 20% по-скъпа заради новите екологични такси, които въведе правителството за хотелите и другите места за настаняване. Освен това са въведени и нови правила за пазара на краткосрочните наеми.

Новите мерки включват също така и нови такси за круизите и бяха обявени наскоро от премиера Кириакос Мицотакис.

Мотивът е, че с тях се демонстрира ангажиментът на гръцкото правителство за насърчаване на устойчив модел на туризъм и за решаване на проблеми, свързани с прекомерното развитие на туризма – от една страна, и за решаване на жилищната криза – от друга.

“Генерираните приходи ще бъдат разпределени за предотвратяване и възстановяване на природни бедствия и за подобряване на инфраструктурата, която поддържа туристическия сектор в страната”, обяви на пресконференция министърката на туризма Олга Кефалояни.

Въпросните приходи трябва да са от т.нар. такса “климатична устойчивост”. Тя бе влезе за първи път в сила на 1 януари тази година и важи за периода април-ноември. От 2025-а обаче се увеличава значително – между 0.50 и 5 евро, в зависимост от класа на отдаваните за нощувки помещения. Същевременно периодът с ниски такси, който преди бе от ноември до февруари, сега е удължен, за да включи март.

По-конкретно мерките за хотелите предвиждат:

– За 1- и 2-звездни хотели и стаи под наем таксата се повишава от 1,50 на 2,00 евро (увеличение с 0,50 евро);

– За 3-звездни хотели таксата става от 3,00 на 5,00 евро;

– За 4-звездни хотели таксата става от 7,00 на 10,00 евро;

– За 5-звездни хотели и вили (настанителни единици над 80 кв.м) таксата се вдига от 10.00 на 15.00 евро.

За зимния сезон (октомври-април) таксата остава непроменена.

Увеличение има и на таксата за наем, както за зимния, така и за летния сезон, и то чувствително. През зимата тя става от 0,50 на 2,00 евро, а през лятото – се вдига още по-драстично: 1,50 на 8,00 евро.

Заради целта да се овладее жилищната криза, министър Кефалояни обяви и забрана на нови краткосрочни договори за наем за най-малко една година в три централни района на Атина (включително около пл. “Синтагма”, пл. “Омоноя”, Екзархия, Неос Космос, Паграти, Керамейкос , Метахургио), целяща да запази характера на кварталите.

Според Кефалояни обаче забраната може да се разшири и в други райони на столицата, където има повишено търсене.

Същевременно собственици на имоти, които преобразуват краткосрочни наеми в дългосрочни или отварят отново затворени преди това апартаменти за отдаване под наем, ще имат право на 3-годишно освобождаване от данък върху доходите от наем.

Когато мярката беше туристическата платформа Airbnb изрази загриженост относно новата политика за краткосрочните наеми, но заяви готовност да си сътрудничи с гръцкото правителство по темата. Все още няма реакция от други подобни платформи за търсене и наемане на жилища.

Именно бумът на краткосрочните наеми е обвиняван за подхранването на жилищната криза в страната, която заедно с високите потребителски цени беше в центъра на последните политически дебати.

През 2023 г. Гърция имаше рекордните 36,1 млн. посетители, а само за първата половина на тази година пристигащите са се увеличили с 16% до 11,6 млн., според данни на Bank of Greece.

Същевременно ваканционните наеми (за цял сезон) са се увеличили средно с 28% годишно в периода 2019-2023 г., докато краткосрочни наеми са се удвоили през същия период. Междувременно хотелското настаняване е нараснало само с 3,5%, пише “Сега”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X