https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКостадинов: Историята помни героите, а не предателите

Костадинов: Историята помни героите, а не предателите

Историята помни героите, а не предателите. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео, публикувано на неговата страница във Фейсбук и посветено на 22 септември – Денят на Българската независимост.

Видеото е заснето пред паметника на Оборищенското събрание в местността „Оборище“ край Панагюрище.

„Мястото, на което е проведено първото Велико Народно събрание, на което апостолите на Четвърти революционен окръг вземат решение да вдигнат въстание. Паметникът тук е уникален, защото е едновременно и паметник на герои, и паметник на предатели, и паметник на националната чест и достойнство“, разказва Костадин Костадинов. Той припомня, че на паметника има едно липсващо име, което е заличено.

„Ще разкажа историята, без да разказва името. Сред 65-делегати на Събранието на Оборище има един предател. След като свършва събранието, първата му работа е да отиде да каже на турците. След като разбират, че се готви бунт, първата им работа е да започнат да арестуват един по един комитаджиите. Първата им работа е да посегнат на революционния комитет в Копривщица. Нашите революционери отказват да се подчинят на заповедта на турците, научават, че се готви ареста им и действат изпреварващо. В резултат на това на 20 април 1876 г. въстанието избухва преждевременно. Това е една от големите причини то да бъде неуспешно, защото е било добре подготвено“, посочва лидерът на „Възраждане“.

„Благодарение на този, чието име от паметника е изтрито, загиват близо 10 хил. души. Това са жертвите на Априлското въстание“, разказа още Костадинов. Той обясни и как името е заличено от паметника.

„Когато започват да правят паметника, хората, които го изграждат, действат по спомените на въстаниците, по книгата на Димитър Страшимиров – най-големият български историк, писал за Априлското въстание, разбира се и по „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. Записват името на предателя, без да знаят, че е такъв. Когато започва откриването, тук има хора от оцелелите въстаници. Виждайки какво има на паметника – наред с героите да е и името на предателя, първата им реакция е спонтанна. За да не бъде допуснато името да бъде видяно и запомнено от другите, те свалят подкови от конете си, изваждат клинците – пирони, което се забиват копитата, и с тях започват да чегъртат камъка. Още тогава името на този предател е заличено“, казва Костадин Костадинов.

„Знам името на предателя, но няма да го кажа, защото трябва да бъде заличено от историята. Такава ще бъде съдбата и на сегашните национални предатели“, посочва още той във видеото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X