https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаРая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона...

Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна

На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, каза Рая Назарян във Велико Търново.

Председателят на Народното събрание присъства на тържествената литургия в църквата „Свети 40 мъченици“. По-късно в двора на храма се състоя водосвет, отслужен от епископ Матей и военен ритуал. Актьори от Великотърновския театър пресъздадоха събитията от паметния 22 септември 1908 година, беше прочетен Манифестът, с който е провъзгласена Независимостта.

Рая Назарян коментира пред журналисти, че днес е изключително специален ден за българската история. Съединена и обединена на днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна в семейството на европейския свят и да отвори пътищата на своето развитие.

По думите й е важно да си припомним днес каква е цената и какъв е смисълът на българската независимост и колко е важно да бъдем единни, целеустремени, да бъдем заедно и да вярваме и да се гордеем, че сме достоен древен народ. Днес се събираме всички отново тук, и си припомняме уроците на Независимостта, а именно да бъдем заедно, да подтискаме противоречията си и да даваме воля на пътя на народа ни за съзидание на единството. „Всяка година го правим за да знаем, че това е пътят България да бъде свободна и да просперира“, каза Назарян. Тя припомни, че България и българският народ са били изправяни през годините пред множество изпитания и трудности. Вярвам, че с общи усилия, с уроците и спомените от нашата история ще съуемеем да преодолеем и това изпитание и ще бъдем отново един спокоен и целеустремен народ, каза тя.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че 116 години по-късно във Велико Търново се усеща най-силно българският дух, и призова всички онези, които отново са тръгнали към Народното събрание след изборите на 27 октомври, да поглеждат надписа „Съединението прави силата“, да спазват заветите на предците – не на разделението, а на обединението, не на разрухата, а на строителството.

Празничният ден продължава на крепостта “Царевец”, където ще бъде издигнато националното знаме.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X