https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенци посрещнаха Деня на независимостта с тържествена церемония пред Паметника на свободата...

Русенци посрещнаха Деня на независимостта с тържествена церемония пред Паметника на свободата в центъра на града

С традиционна церемония по полагане на венци и цветя започна празничният 22 септември в Русе. Ритуалът, с който се отдаде почит по случай 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България, беше пред Паметника на свободата в центъра на града.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър беше строен почетен караул от Военно формирование 32420 и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Негово Високопреосвещенство митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия отслужиха благодарствен молебен в чест на паметната дата.

“Радостно е, че това знаменателно събитие беше постигнато по мирен начин. Актът на Независимостта беше съставен в Русенска област. Още по-радостни сме, че това беше чисто българска инициатива, изпълнена в подходящо време. С възстановяването на българската държавност, страната ни придоби равноправен международен статут и зае мястото си сред независимите страни, които по това време не бяха много. Нека и ние вземем пример от нашите предшественици”, заяви след това Негово Високопреосвещенство Наум.

“Днешният ден е символ на момент, в който ние изразяваме своята сила, гордост и национално самочувствие. Русе, като врата на България за Европа, има своя дял в този ден. Днес не трябва да губим светлината и искрата в нас, да градим, а не да събаряме, да създадем чувство на братство и единение, а не да позволяваме, да ни делят по всевъзможни критерии”, каза в празничното си обръщение кметът на Русе Пенчо Милков.

“Независимостта дава гаранция за демокрация и че сме свободни и независими хора без да се влияем от чуждопоклонничество. Така ние заемаме своето пълноправно място сред европейските народи”, добави областният управител Драгомир Драганов.

В края на церемонията представителите на официалните институции и други организации положиха цветя и венци.

Специален поздрав към русенци в празничния неделен ден ще отправи Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Концертът на професионалните певци и танцьори започва в 17:00 ч. пред Доходното здание и е с вход свободен.

От Регионалния исторически музей припомниха, че като част от Европейските дни на наследството, на днешния 22 септември с вход свободен е отворена и експозицията в Къщата музей „Захари Стоянов“ в Русе в рамките на работното й време.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X