https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенският музей разказва за наследството на региона със серия от тематични маршрути

Русенският музей разказва за наследството на региона със серия от тематични маршрути

Тематични маршрути, свързани обекти и разкази за наследството са част от предвидените инициативи, с които Регионалният исторически музей в Русе се включва в Европейските дни на наследството. Това съобщи пиарът на културния институт Силвия Костадинова.

Тя уточни, че всяка година през втората половина на месец септември милиони хора по стават част от активности, насърчаващи представянето, интерпретирането и взаимодействието с различните форми на наследство. Мотото на инициативата през 2024 г. е „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

Първата разходка из историята на региона ще представи най-новите проучвания свързани с късноантичната и средновековна крепост Кале Широково. Тематичният разказ на археолога Деян Драгоев за Кале Широково ще започне тази сутрин пред читалището в едноименното село.

На 24 септември предстои разходка в централната градска част на Русе. Екскурзоводът Виктория Друмева ще представи архитектурния ансамбъл от къщи, обществени сгради, площади, паркови пространства, храмове и паметници в крайдунавския град. Маршрутът ще започне часа пред сградата на Регионалния исторически музей в Русе.

На 25 септември е предвидена разходка, в която уредникът в отдел „История на България 15-19 век“ на музея Ренета Рошкева да запознае хората с емблематични места, свързани с живота на видни русенки и тяхната роля за развитието на обществото от втората половина на 19-и до средата на 20-и век. Тя ще започне от къщата-музей „Баба Тонка“.

На 26 септември в местността „Писмата“ при село Иваново уредникът в отдел „Нова история“ на Русенския музей Евгени Георгиев ще покаже и разкаже за скалния манастир „Св. Архангел Михаил“, основан от св. Йоаким през 13 век. Днес той е част от комплекса Ивановски скални църкви. Именно там на същия ден ще започне разходката.

От музея уточниха, че включването в тематичния маршрут до местността „Писмата“ ще се осъществи само при предварително записване до 25 септември. Желаещите да се включат в тематичните маршрути до Кале Широково и до Местността „Писмата“ да бъдат с удобни и затворени обувки, да си носят и вода. Тематичните маршрути не се заплащат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X