https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИскат оставката на Зафиров и Гуцанов

Искат оставката на Зафиров и Гуцанов

С остри реакции и гневни отворени писма членове на Изпълнителното бюро на БСП, депутати, областни председатели поискаха оставката на временното ръководство на социалистическата партия. Социалисти масово се оттеглят от листите – лавинообразното напускане се разраства.

В Смолян се оттеглят шестимата номинирани за народни представители, начело с областния председател на БСП Емил Хумчев. За първи път от години листа в родопската община ще се реди служебно от София.

В Хасково социалистите масово напускат листата, оставяйки на практика сам водача от АБВ. И там листата ще бъде редена служебно от София.

„Но кого ще редят не знаем, не могат да намерят хора“, коментираха социалисти.

Във Враца 9 от 10-те общини на областта не са представени в листите. Четирима напускат в Кюстендил, начело с председателя на младежкото БСП- обединение Десислава Разсолкова, която отказа участие в листата, заявявайки, че политиката не е място за безпринципни хора.

Мощният разпад продължава, след като вчера отказ да участват в предизборната кампания с подредените от Националния съвет на БСП листи заявиха социалисти със силен мажоритарен вот по места като д-р Събина Петканска в Сливен, Борис Цветков в район „Искър“ в София, социалисти от столичния район „Младост“, членове на Общопартийната контролна комисия, ветерани.

Оставката на Атанас Зафиров и изваждането му от листите поиска Генади Събков, бивш кмет на Мездра, народен представител от „БСП за България“ в 50-то НС, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Народният представител бе категоричен, че пред БСП тежка, важна и с съдбоносна предизборна кампания, но изрази тревогата си от подготовката в област Враца:

„Атанас Зафиров, който два пъти беше избиран за народен представител от областта, би трябвало да познава добре обстановката. Същият не направи нищо преди и продължава да не прави нищо сега за укрепване и стабилизиране на партийните структури. Нещо повече, обиден от загубата на лично доверие и уважение в района, сега в новата си роля остава глух и сляп за мненията и предложенията на общинските партийни съвети“.

В резултат, по думите на бившия кмет на Мездра, в листата за предстоящите избори от 10 общини на областта има представител само на една община.

„Преди изборите на 9 юни тази година Зафиров, в ролята си на зам.-председател на БСП, се закани да не осигури финансиране на кампанията, за да се провалим. Той изпълни заканата си – не даде нито лев. Ние обаче успяхме да се организираме и въпреки неговите действия и бездействия излъчихме народен представител от областта в 50-тия парламент. Днес като и. ф., Зафиров, воден от злоба и режисиран от неподходящи хора, си е поставил по-висока цел: да ликвидира авторитета и влиянието на партийните организации в областта. Така оценявам действията на и. ф. в област Враца. Не знам какви успехи е постигнал преди в областите Бургас, Сливен, Хасково, Велико Търново… А сега е поел тежка отговорност за цялата страна. Има ли сили, смелост и воля???“, пише в отвореното си писмо Генади Събков.

Ето още от позицията му:

„Вероятно Атанас Зафиров има и много положителни качества, но на фона на злобата, алчността и лицемерието, те не се забелязват. Къде са организационните качества, управленските умения, коалиционната култура и дипломатичност? Къде са силата, волята и увереността? Къде са чара, обаянието и вдъхновението? Спирам. Размечтах се… Картите са раздадени. Водачите на листи са определени/разпределени – най- вече на база икономически интереси, кръгове на влияние, зависимости и степен на послушание. В самите листи има много почтени и отговорни хора, които заслужават уважение и подкрепа. Колеги от ИБ и НС на БСП,

Ако сте решили да има изкупителна жертва за настоящи и бъдещи провали – и. ф. Зафиров е човека. Точни сте. Пито – платено. Ако обаче имате идея да се борим за идеи, чест и морал все още не е късно да направите първа крачка: изтеглете Зафиров от всякакви постове и позиции и се опитайте да минимизирате нанесените до момента щети.

П. П. Да не забравяме, че за състоянието на БСП в момента цялото ръководство имаме вина и носим морална отговорност. Стига дребни сметки и комбинации!“

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X