https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПисатели и хореографи от пет страни ще участват във фестивала Leap Off...

Писатели и хореографи от пет страни ще участват във фестивала Leap Off Page в Русе

Писатели и хореографи от пет страни – България, Венецуела, Литва, Турция и Франция, ще се включат в третото издание на международния интердисциплинарен фестивал Leap Off Page. Събитието ще се състои от 30 септември до 6 октомври, съобщават организаторите от фондация „Елизабет Костова“.

Участниците във форума са Александър Гочев (България), Василия Дребова (България), Велизар Груев (България), Дефне Суман (Турция), Доротея Василева (България), Изабел Миткова (България), Индре Валантинайте (Литва), Марион Дърова (България), Уалид Хаджар Рашеди (Франция) и Хенсли Ран Солорсано (Венецуела). Предвижда се те да работят в творчески двойки по танцови произведения, базирани на литературни текстове. В програмата на форума са планирани ателиета по творческо писане – на 3 октомври, и по съвременен танц – на 2 октомври. Финалният спектакъл с петте хибридни произведения ще бъде представен на 5 октомври в Драматичния театър „Сава Огнянов“.

Leap Off Page се провежда в различни градове в България, като целта му е да стимулира международния културен диалог отвъд центъра и да предложи на различни местни общности среща с нови форми на изкуство, разказват организаторите. Първите две издания на форума се състояха във Велико Търново и Габрово.

Александър Гочев е завършил департамент „Театър“ в Нов български университет (НБУ). Работил е под ръководството на режисьори и артисти като Джером Бел, Стефано Пода, Ян Вейя, Иде ван Хайнинген, Сьорд Швибетус, Франс Кром, Анастасия Воробьова, Мириам Енгел и други. Преподава в НБУ, където провежда открити дискусионни и практически курсове в областта на актьорското майсторство, танца и пеенето.

Василия Дребова е изпълнител, чиято работа се движи между жанровете на съвременния танц, пърформанса и постдраматичния театър. Участва в местни версии на спектакли на компаниите Sasha Waltz and Guests, United Cowboys, Sine qua Non, Built for Collapse. Част е от трупата на студиото за документален театър „Вокс попули“, където специализира в техниката за изпълнение на текст „вербатим“. Дебютният ѝ проект като режисьор и хореограф Common People и видео поредицата „Монологът, който никога не казах“ изследват текста като музикална структура и отправна точка за създаване на движение.

Велизар Груев е танцьор в танцовите компании „Дюн“ и Head Under Water. Завършва „Театър на движението“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специализира съвременен танц в LMTA (Вилнюс, Литва). Започва танцовия си път през 2009 г., когато се запознава със Захари Нанков, а малко по-късно и с Цветанка Гергинова и нейния принцип „Еспирал“.

Дефне Суман е родена в Истанбул. Завършва магистратура по социология в университета „Боазичи“, след което работи като доброволец в Тайланд и Лаос, където изучава хатха йога и пребивава в будистки манастири. По-късно продължава обучението си в Орегон, САЩ, а понастоящем живее в Атина, където пише своите романи и разкази. На български са преведени книгите ѝ „Дъщеря на Смирна“ и „Истанбулска рапсодия“.

Доротея Василева е филолог англицист по образование, учител по диплома и създател на дигитално съдържание по професия. Вълнува се от литература и превод. Списва блога Heartbeats от 15 години. През 2021 г. ръкописът „Небесни тела“ печели конкурса на издателската група АРС и Scribens за дебютна стихосбирка, за който има номинация за награда „Перото“ в категория дебют.

Изабел Миткова е съвременен танцов и пърформанс артист, проектен мениджър и съосновател в сдружение „Гоя Проджектс“. Участва в редица работни ателиета с български и международни хореографи и танцува в продукции на „Дерида“ и в проекти на независими артисти като Цвета Дойчева, Марион Дърова, Елица Попова и Ясен Василев. През предстоящия сезон ѝ предстоят две премиери на самостоятелни хореографски проекти – „Лишени“ и танцовата миниатюра „Всичко свое нося със себе си“.

Индре Валантинайте е литовска поетеса, автор на четири награждавани стихосбирки. Поезията ѝ е преведена на повече от двадесет езика. Изявява се и на музикалната сцена: печели няколко музикални конкурса и участва в рок опери като певица. Работи като телевизионен журналист и продуцент.

Марион Дърова прави своя хореографски дебют през 2016 г. със спектакъла Mainstream. През 2018 г. е премиерата на Corpus meum, който има за цел да провокира дебат за легализирането на евтаназията. Спектакълът ѝ „Машина за омраза“ изследва генеалогията на омразата и нейното формиране в идеологията на групите. За спектакъла си Wo man, в който се акцентира върху проблемите на пола, Дърова е удостоена с награда „Икар“ през 2020 г., в категорията „Съвременен танц и пърформанс“. Най-новата ѝ творба е „Код червено“ (2023 г.). От 2017 г. Марион преподава „Сценично движение“ и „Съвременни танцови техники“ в театралния колеж „Любен Гройс“.

Дебютният роман на Уалид Хаджар Рашеди – Qu’est-ce que j’irais faire au paradis?, е финалист за наградата „Гонкур“ за дебютен роман през 2022 г. Вторият му роман Nos destins sont liés е публикуван през септември 2023 г. Рашеди е съосновател и директор на Frictions – онлайн платформа с поредица от подкастове, които изследват глобални социални проблеми в наративен стил. В момента работи като съавтор на сценарий за филм, продуциран за телевизията от Ален Панкрази.

Хенсли Ран Солорсано е венецуелски писател и музикант, който живее и работи в Берлин. Автор е на два сборника с разкази на испански език – Dinero fácil (2014), обявен за най-добрия венецуелски сборник с разкази за същата година от El Universal, и Crónicamente Caracas (2008), който печели специална награда на годишните отличия Transgenérico. През 2016 г. е писател-резидент в международната програма по творческо писане в Университета на Айова. С групата Autopista Sur издава албума Caracas se quema (2008).

Третото издание на Leap Off Page се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и в партньорство с община Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и възрожденско читалище „Зора“ в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X