https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИзложба за Васил Левски ще бъде представена в Русе

Изложба за Васил Левски ще бъде представена в Русе

Изложбата “Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!” – на Държавна агенция “Архиви”, ще бъде открита на 7 октомври т. г. в Университетската библиотека на Русенския университет. Експозицията е по повод на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и е създадена от Държавен архив – Варна, и радио “Варна”, съобщи Толя Чорбаджиева, началник на Държавен архив – Русе.

Заглавието на изложбата е вдъхновено от цитат от писмо на Апостола до Христо Иванов-Големия от 4 август 1872 г., като експозицията се състои от 10 табла.

Сред документите са снимки на Васил Левски, Данаил Попов и Иван Драсов с кратки биографични данни, писма от кореспонденцията между Драсов и Попов, съратници и приятели на Левски, разменени в периода между 2 и 14 декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола, и между 15 и 27 май 1873 г., свързани със събитията в Къкрина. Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в Държавен архив-Варна.

Сред документите е и оригинална снимка на Левски, съхранявана в Държавен архив-Смолян, като част от архивния фонд на Илия Белковски – съратник на Апостола.

Таблата на изложбата са придружени с QR-код, препращащ до звуков файл с подбран цитат от писмото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X