https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВсе повече бензиностанции минават към "пълно самообслужване"

Все повече бензиностанции минават към “пълно самообслужване”

Нова мода набира скорост на пазара на автогорива в България – пълното самообслужване (self service). Вече могат да бъдат видени доста бензиноколонки в цялата страна, където персонал изобщо няма, шофьорите сами правят всичко, включително и се самотаксуват, като плащат в брой или с банкова карта. Това е възможно благодарение на терминали, подобни на добре познатите ни банкомати и други интелигентни устройства. Шофьорите, които се самообслужват, получават отстъпки от цената.

В момента можете да спестите между 5 и 15 стотинки на литър, ако зареждате автомобила си в обект от типа self servise,, обясни пред bTV Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Такива бензиностанции има из цяла България – в София (например в кварталите “Дружба” и “Младост”), Русе и Пловдив, но и в малки градове и села. Една от първите в България бензиностанция на самообслужване заработи в Харманли в далечната 2015 г. Пионери във въвеждането на тази иновация са и големи вериги – като “Петрол”, “Шел”, “Еко”, и по–малки играчи на петролния пазар.

Сайтът на “Петрол” дава много добра информация за шофьорите, които решат да ползват self serviсe. Ето какви са най-общо стъпките:

  • Заставате пред дисплея на терминала.
  • Избирате вида на горивото.
  • Посочвате на коя колонка ще заредите.
  • Ако имате клубна карта, маркирате я, за да ползвате полагащата ви се като на редовен клиент отстъпка.
  • После избирате начина на плащане – в брой или с карта, и посочвате сумата, за която искате да заредите.
  • Плащате, взимате пистолета и пълните.

Това е. Клиентът сам прави всичко – предплаща, зарежда, взима си фискалния документ, ползва и карта за отстъпки, получава ресто. Става бързо и лесно, като на касите на самообслужване в големите хипермаркете, които стават все по-предпочитани.

За собствениците на бензиностанции това е бъдещето – все по-малко персонал и все по-малки обекти. Още през 2022 г. от Петролната и газова асоциация илюстрираха това с прости изчисления:

Изграждането на обикновена малка бензиностанция с две колонки, каса и магазинна част струва 600-800 хиляди лева. За обект без персонал сумата е поне 5-6 пъти по-малка.

Ако малката бензиностанция има персонал от четирима, на ден тя трябва да продава около 2000 литра горива, за да покрие разходите, които на година са около 100 хил. лева – заплати, осигуровки, работно облекло, осветление, отопление и др.

Бензиностанция на самообслужване обаче може да се самоиздържа при продадени 100 литра на ден.

И не става дума само за намаляване на разходите. В търговията с горива както и в много други сфери страдат от недостиг на работна ръка и текучество. При пълното самообслужване няма нужда нито от зареждачи, нито от касиери.

За клиентите също има много плюсове. Отстъпката за притежателите на клубни карти се добавя към бонуса за самообслужване. Терминалите нямат работно време, смени, почивки – те са в денонощна готовност за следващия клиент. Издават касови бонове, а също и е-фактури, ако има нужда.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X