https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМВР: Администрацията е под 13%

МВР: Администрацията е под 13%

МВР е на второ място по най-нисък относителен дял на общата администрация с 12,52%, а 86,6 на сто от щата на областните дирекции на МВР (ОД на МВР) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е зает от служители, изпълняващи дейности „на терен“, съобщиха от ведомството по повод анализ на Фондация „Институт за пазарна икономика“ (ИПИ).

От Министерството допълват, че 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции (ГД) на МВР (ГД „Национална полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, ГД „Гранична полиция“). Те отбелязват, че в структурата на ведомството влиза и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Средният процент на общата администрация за ОД на МВР и СДВР е едва 10%, която подпомага директорите в качеството им на второстепенни разпоредители с бюджет, показват данните на МВР.

Според Министерството за периода май 2009 г. – юли 2024 г. щатната численост е намалена с 14 658 щатни бройки. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни бройки.

Припомня се, че освен полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции.

В анализа, публикуван на сайта на ИПИ на 20 септември, се посочва, че през 2024 година е имало извънредно увеличение на финансирането за МВР и то не е обвързано с реформа, няма да увеличи ниското доверие на гражданите към полицията, нито ще подобри чувствително условията на труд в системата. България продължава да е страната в ЕС, която отделя най-много пари за полицаите. При средна стойност от 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) за ЕС, разходите за вътрешен ред и сигурност варират от 0,7% в Ирландия до безпрецедентните 2,5% в България, допълват от института. Под 10% от общата численост на областната дирекция са полицаите „на терен“ в областите Смолян, Силистра, Кърджали и столицата. Най-много – близо 15%, е делът им в областите Перник и Ямбол, изтъкват от ИПИ.

В областните дирекции на МВР са заети над 25 хиляди души, като от тях под 3 хиляди са заетите с охраната, противодействието на престъпността и разследването. За сравнение, с подобна численост на всяка от тези три групи, са заетите с управление на собствеността и социални дейности, както и тези в административно обслужване и човешки ресурси, се посочва в анализа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X