https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеДоц. Ангел Кунчев: До 65% от отишлите при джипито са с ковид

Доц. Ангел Кунчев: До 65% от отишлите при джипито са с ковид

Сега хората боледуват от ковид – с такова заболяване са 60-65% от отишлите при личния си лекар. Този ковид обаче не е онзи от пандемията, кара се по-леко – имаш проблеми в горните дихателни пътища, чувстваш се разбит, кашлица, загуба на обоняние и вкус. Това е последният вариант Флирт, но идва друг от Европа, заяви в “Тази сутрин” по bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Категоричен е, че грип не хващаме – все още няма изолиран, ще дойде може би в края на годината.

“По статистика има регистрирани по 1000 случая седмично на заболели от ковид, но реално са 10-15 хил. От тях малка част стига до болница с бронхит или пневмонии, но сме много далеч от времената на пандемията.

Такива вълни ще има 2-3 от различни вируси до момента на сезонната грипна епидемия”, обясни доц. Кунчев. И обърна внимание, че доста по-лесно става заразяването с ковид – сегашният вариант се разпространява лесно, но не толкова тежко протичането му.

“Ваксини има – 350 хил., има и за деца. Препоръчват се за възрастни над 65 години с хронични заболявания, с проблеми с имунитета и др., но не съм привърженик на масови ваксинации. Старите ваксини за ковид вече недостатъчно предпазват особено от новия вид на вируса.

Ваксините винаги трябва да се поставят след консулт с личните лекари. Формално карантина няма, но е добре болният да ограничи контактите си, всичко зависи от състоянието на организма”, съветва доц. Ангел Кунчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X