https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКалин Стоянов: Радев си приписва заслуги за Шенген, каквото няма

Калин Стоянов: Радев си приписва заслуги за Шенген, каквото няма

Президентът Румен Радев приписва на служебния си кабинет заслуги за приема ни по въздух и вода в Шенген, каквито няма. Това написа във Фейсбук профила си бившият вътрешен министър Калин Стоянов. Поводът е изказването на държавния глава, че по врмев на служебния кабинет на Гълъб Донев България и Австрия са стартирали пилотен проект за охрана на границата ни с Турция, външна за ЕС.

Стоянов обаче посочва, че приемът ни в Шенген е станал заради това, че Гранична полиция е подобрила многократно работата си по овладяването на мигрантския натиск, след като той е заел поста вътрешен министър. Той изрази надежда да бъдем приети и по суша до края на годината.

Ето и цялата му публикация във Фейсбук:

С недоумение изслушах изказването на президента Радев от Ню Йорк, който говори по темата Шенген. Тема, която по време на неговите служебни правителства беше мираж.

Само ще припомня, че при служебното правителство на Радев, с премиер Гълъб Донев и вътрешен министър Иван Демерджиев, през декември 2022г. България беше тотално блокирана за всякакви преговори, свързани с Шенген и никакви пилотни проекти не можеха да променят това обстоятелство. Повод за това беше именно несправянето на Демерджиев с мигрантския натиск. Много моля да не се приписват заслуги там, където ги няма!

Преговорите за членство на България в Шенгенското пространство стартираха отново, след като под мое ръководство МВР и в частност Гранична полиция овладя мигрантската криза. Докато бях министър имах уверението и думата на хората, от които зависи приемането ни в Шенген, кога и как точно ще се случи това, в рамките на настоящата година.

Вече нямам преки наблюдения, но силно се надявам колегите да продължат линията на работа, която следвахме и отпадането на контрола по сухопътни граници да стане факт до края на тази календарна година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X