https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПарламентът узакони телемедицината и мобилни екипи за места без лекар

Парламентът узакони телемедицината и мобилни екипи за места без лекар

Парламентът узакони телемедицината – лечението от разстояние и позволи на болниците да обособяват мобилни медицински екипи.

В Закона за здравето народните представители записаха, че лечебните заведения и медицинските специалисти могат да извършват лечение от разстояние. То може да включва диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности. При телемедицината трябва да се спазват медицинските стандарти и да се използват технологии, които пазят личните данни на пациента.

Медицинска помощ от разстояние не може да се прилага, ако това може да застраши живота и здравето на пациента и не гарантира качествено и безопасно лечение.

Преди лекарят да окаже медицинска помощ от разстояние той трябва да информира пациента за условията – обхвата на лечението, мерките за защита на личните данни и здравната информация на болния, очакваните резултати, потенциалите рискове от прилагането на телемедицина, името и специалността на лекуващия, разходите на пациента, ако има такива.

Медицинските специалисти ще имат право на достъп до електронния здравен запис на пациента.

Предстои министърът на здравеопазването да изготви наредба за реда на прилагане на телемедицина, изискванията към медицинските, информационните и телекомуникационните технологии, които ще се ползват при лечение от разстояние, и медицинските дейности, при които не може да има такъв тип лечение.

Промените бяха внесени от групата на ПП-ДБ. Освен това депутатите допуснаха в Закона за лечебните заведения създаване на мобилни медицински екипи в труднодостъпни и отдалечени райони по предложение на “Има такъв народ”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X