https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно26 септември е Европейски ден на езиците

26 септември е Европейски ден на езиците

26 септември е Европейски ден на езиците . Общата цел на тази проява е да се насърчи и поддържа богатото езиково и културно многообразие на Европа.

Друга цел е да се разшири кръгът от езици, които хората изучават през целия си живот, за да се развият техните езикови умения и да се засили междукултурното разбирателство.

Европейският ден на езиците е възможност за честване на всички европейски езици, включително езиците на малцинствата и езиците на мигрантите. Денят е инициатива на Съвета на Европа и се отбелязва всяка година, като се започне от Европейската година на езиците през 2001 г.

Съществуват около 225 местни езика в Европа, което е около 3% от световните езици. Повечето европейски езици са от индоевропейски произход. От към края на 18 век, най-разпространеният език в Европа е бил руският, който заменил френския. Броейки само хората, чийто роден език е руският, около 150 милиона говорят руски ежедневно, следван от немския език – ок. 95 млн., турски- ок. 80 млн., английски и френски са с по около 65 милиона говорещи, италиански- 60 милиона, испански – 40 милиона и т.н.

Българският език е говорим от около 7 милиона само в България. Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X