https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеЛекарите на МЕДИКА спасиха от отрязване десните ръце на двама млади пациенти

Лекарите на МЕДИКА спасиха от отрязване десните ръце на двама млади пациенти

Специалистите на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ спасиха десните ръце на двама пациенти, докарани с линейки на ЦСМП от съседна област. Приети са в болницата с голяма кръвозагуба заради прекъснати кръвоносни съдове по средата на дясна предмишница, с разкъсани мускули и сухожилия, поради което са се наложили спешни операции.

Два екипа от съдов хирург, ортопед, анестезиолог-реаниматор, начело съответно с д-р Илко Георгиев и д-р Красимира Йорданова са успели да възстановят прекъснатото кръвоснабдяване и двигателните функции на десницата на пострадалите. Тъй като двете големи артерии, които хранят тъканите на ръката, са били буквално срязани, единственият шанс за нейното съхранение е била сложната и бърза интервенция. В противен случай двамата млади мъже, единият 20-годишен, другият – на 42, са щели да загубят дясната си ръка.

Както обясниха съдовите хирурзи, в подобни ситуации златният стандарт е да се действа до 5-тия час, най-късно до 8-ия. В противен случай крайникът некротизира и трябва да се отреже.

При пациента на д-р Йорданова кръвоносните съдове били срязани, като с гилотина, което позволило съединяване и зашиване на съдовете, след което ортопед се заел с разкъсаните мускули и сухожилия. Операцията продължила цели 3 часа.

Още по-тежък е бил случаят, който поел д-р Илко Георгиев, защото за да възстанови ръката на 20-годишния мъж, той трябвало да експлантира вена от крака на пациента и да я имплантира в артерията на ръката. Заради това операцията продължила над 5 часа.

Добрата новина е, че след 5-дневен престой в болницата пациентите са изписани с възстановена двигателна активност и без данни за исхемия на ръката, поясняват д-р Георгиев и д-р Йорданова.

Въпреки че въпросните пациенти са се оказали от едно също населено място, тежките травми, които са получили, са били резултат от два различни битови скандала, състояли се съответно в събота и неделя. По време на свадите афектираните мъже са счупили прозорците на къщите, където са се разиграли драматичните събития и парчета стъкла са станали причина за опасните последствия. Това, че те са докарани навреме в МЕДИКА и по спешност са оперирани от висококвалифицираните екипи на болницата, е голям шанс за тях.

Съдовите хирурзи на университетската болница коментират, че най-често в почивните дни идват пострадали при битови инциденти. Понякога тежките травми са следствие на неправилна употреба на машини и инструменти. „В такива случаи трябва да се знае, че навременната медицинска помощ може да спаси човешки живот и да намали риска от усложнения и загуба на крайници“, коментират д-р Йорданова и д-р Георгиев. Съветват хората да бъдат отговорни към своето и на близките си здраве.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X