https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора37 години от първата публична демонстрация за чист въздух над Русе

37 години от първата публична демонстрация за чист въздух над Русе

Днес се навършват 37 години от първата публична демонстрация за чист въздух над Русе.

В края на 70-те години на миналия век в Гюргево се построява химическият завод „Верахим“, който обгазява града в продължение на почти десет години, което се отразява пагубно върху развитието на Русе. Населението започва да намалява, като само между 1985 и 1992 г. градът е напуснат от над 15 хиляди души. Въпреки цензурата в медиите относно обгазяванията в града, на 28 септември 1987 г. се организира първата публична демонстрация – опит за граждански натиск по време на социализма.

Организатор на протеста са шест жени – Дора Бобева, Цонка Букурова, Албена Велкова, Евгения Желева, Стефка Монова и Вяра Георгиева. На екопротеста пред сградата на тогавашния партиен дом се събират около 500 души с искания за чист въздух, които носят плакати: „Мирна демонстрация за въздух!”, „Нетърпимо е – спрете завода!”, „Дайте ни чист въздух!”, „Живот за децата на Русе!”…

Нито радиото, нито телевизията, нито печатът тогава съобщиха за тези протести. Това събитие далеч предхожда 10 ноември и определено може да се приеме като „началото на края“ на тоталитарния режим. През 2014 г. шестте организаторки на протеста бяха удостоени от президента Росен Плевнелиев с орден „За гражданска заслуга“- първа степен.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X