https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДве донорски ситуации за 24 часа дадоха шанс за живот на петима

Две донорски ситуации за 24 часа дадоха шанс за живот на петима

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима, съобщиха от болницата в Пловдив.

Първият случай е след установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж, чиито близки се съгласяват да дарят органите му за спасяване на чужди животи. Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р Димитър Казаков в рамките само на 12 часа. Шанс за живот получават четирима души.

Във Военномедицинска академия се извършва чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж. Бъбреците на донора дават шанс за живот на две жени, съответно на 41 г. и 42 г., трансплантирани успешно в УМБАЛ „Лозенец“. Поради липсата на подходящи реципиенти в България, за сърцето на донора пристига екип от медици от Унгария, които взимат органа за нуждаещ се пациент.

В рамките само на 24 часа в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив е реализирана и втора донорска ситуация. Поради сериозни медицински причини, органите не са били подходящи за трансплантация у нас. Медицински екип от Хамбург взима черния дроб на 61-годишния донор. От лечебното заведение поднасят искрените си съболезнования на близките на починалите мъже и уважението си към взетото от тях решение да спасят човешки животи при нуждаещи се. Ръководството на болницата изказва и своята благодарност към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса на донорството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X