https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе разглежда предложението за разкриване на дипломатическа мисия на Китайската Народна...

Община Русе разглежда предложението за разкриване на дипломатическа мисия на Китайската Народна Република

Община Русе разглежда предложението за разкриване на дипломатическа мисия на Китайската Народна Република в сградата на бившето Руско консулство като потенциално интересно развитие за града. Това става ясно от отговора на администрацията на питането на общинския съветник Деян Недков, който отбелязва, че сградата стои неизползваема от над две години, въпреки че Русе има изградени връзки с Китай.

„Необходимо е възможно най-скоро сградата отново да се използва като консулство на страна с огромен икономически потенциал, която може да подпомогне развитието на Русе,“ подчертава Недков, съобщи Русе Медиа. Той също така отбелязва, че вече 17 години в Средно училище „Васил Левски“ се изучава китайски език, а през 2024 г. в Русе ще се проведе Световното първенство по драконови лодки – събитие, което се очаква да привлече хиляди участници и посетители от цял свят. Русе също така е побратимен с китайския град Ичун, което допълнително подчертава значимостта на двустранните отношения.

Въпреки това, от общината уточняват, че откриването на дипломатическа мисия на КНР в Русе не попада в правомощията на кмета. Въпросът следва да бъде отправен към Министерството на външните работи на България, което е компетентният орган по такива въпроси, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„Предложението е интересно, тъй като Русе поддържа добри отношения с Китайската Народна Република не само чрез организирането на фестивала на драконовите лодки, но и чрез побратимяването с град Ичун в провинция Дзянси,“ заявиха още от администрацията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X