https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиЗадържаха шефа на театъра в Разград, обвинен в източване на бюджета с...

Задържаха шефа на театъра в Разград, обвинен в източване на бюджета с фиктивни назначения

Директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград – диригентът Левон Манукян, е задържан за 72 часа по обвинение в източване на бюджета на Министерството на културата с фиктивни назначения, което е длъжностно престъпление.

Изненадата е, че с мярката за неотклонение на диригента от Разград се занимават прокуратурата и съдът в града на тепетата. Задържането на Манукян е станало в четвъртък и дни наред полиция и разследващи мълчат, пише “24 часа”.

Георгиев е бил задържан на бензиностанция на разклона за Пловдив, където бил с двама души от Копривщица. Той е обвинен в пране на пари, а другите двама, които са имали някакво участие в схемата, са подали сигнала за случващото се. По тази причина досъдебното производство се води във втория по големина град.

Според държавното обвинение в началото на септември в трупата в Разград започнали работа нови 60 души на заплати, драстично надвишаващи възнагражденията на старите служители. Те били предимно от Перник, уговорени да се включат в схемата от Атанас Георгиев, който се представи пред Пловдивския окръжен съд в заседанието по мярката му за неотклонение като каскадьор на свободна практика. Новоназначените театрали не получавали парите, давали ги на Георгиев, той пък ги предоставял на човек, когото твърди, че не познава. За назначените оставали като бонус социалните осигуровки, което навежда на идеята, че преди това са били безработни. Така през август разходите за работни заплати в театъра в Разград са били за около 150 хил. лв., през следващия месец скочили до 1,7 милиона. Новоназначените получавали и т. нар. допълнително материално стимулиране, което на моменти било по 8 хил. лв. на ден, и така общо разходите за възнаграждения са набъбнали така драстично.

“Има данни за подобни назначения и в театър в Смолян, но разследването е в начален етап и няма повдигнати обвинения”, каза в залата прокурорът по делото Галин Гавраилов. По неофициална информация в Родопския драматичен театър фиктивно са били назначени 40 души, има съмнения за подобни действия и в други трупи.

Прокуратурата ще реши утре дали да поиска Левон Манукян да остане в ареста, за Атанас Георгиев съдът ще се произнесе по-късно днес.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X