https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБалетът Козият рог ще се играе на 2 октомври в памет на...

Балетът Козият рог ще се играе на 2 октомври в памет на проф. Петър Луканов

Държавна опера – Русе се прекланя пред паметта на доайена на българското танцово изкуство, отдал живота си на каузата да създава красота на сцената, проф. Петър Луканов, който ни напусна неотдавна.

Последната негова мащабна хореографска изява бе именно на русенската балетна сцена, където преди седем десетилетия започва и неговия артистичен път.

На 2 октомври, сряда, от 19.00 часа в Голямата зала на Доходно здание ще бъде представен неповторимия образец на българското балетно изкуство “Козият рог“ по музика на Красимир Кюркчийски, който проф. Луканов постави с изключителен успех през есента на 2022 година на русенска сцена.

Именно тук е началото на неговия творчески път. В Русенска опера той се изявява като артист-балетист и като хореограф, тук той е аплодиран от Шостакович и тръгва от Русе по широкия свят, за да донесе безусловно признание на националната ни балетна школа като неин основоположник и градител.

През годините проф. Петър Луканов щедро дарява русенската публика с таланта си, със своя опит, с мъдростта си и най-вече – с любовта си към Операта на Русе!

Традициите на миналото и дързостта на авангарда, ярката модернистична хореография, екстремната пластика и болезнено откровен драматизъм в “Козият рог”, носят завладяваща красота, която докосва сърцето на публиката по неповторим начин!

В това сценично съчетание на минало и бъдеще, вплетено от таланта на Петър Луканов, днес ние осъзнаваме истината, че съществуваме благодарение на сътвореното от нашите предшественици.

Един от тях е именно проф. Петър Луканов – изключителен човек и професионалист, винаги със стремеж да постига невъзможните висини в танцовото изкуство.

Такива бяха и спектаклите му – пропити от красота, силни емоции и дълбочина на посланията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X