https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГлавчев: Водят се преговори за освобждаване на българските моряци от "Галакси лийдър"

Главчев: Водят се преговори за освобждаване на българските моряци от “Галакси лийдър”

Плененият от хутите кораб с български моряци не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци.

“Хутите са чувствителни. Поставили са условия, не мога да ги споделя, но ситуацията е деликатна, полагаме усилия да спасим двамата българи”.

Ако обстоятелствата са благоприятни, днес около обяд ще правителственият самолет отново ще излети за Ливан, за да евакуира български граждани.

“По последна информация бяха 61 души, надяваме се до обяд да се запълни самолетът, ако не – ще предложим места на граждани на ЕС”, посочи Димитър Главчев.

Общо 400 са българските граждани, регистрирали се в посолството в Бейрут, но само 160 са поискали евакуация до вчера.

“Във всеки момент обаче могат и други да поискат. Следим ситуацията и реагираме адекватно. Благодаря на нашите и партньорските служби, помогнали да се осъществи вчерашният полет”, каза Главчев.

Той посочи още, че заради напрегнатата обстановка през изминалия месец правителството е имало възможност да осигури евакуация на български граждани от Ливан. До деня на масираните удари обаче не е имало желаещи.

Българската позиция по отношение на действията на Израел е като европейската, отговори Главчев на репортерски въпрос.

“НАТО като блок взима мерки и е подготвен да реагира при промени в ситуацията. Средата е нестабилна, още едно огнище на напрежение, но не беше неочаквано”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X