https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕлвира Краснобаева повече няма да представя България

Елвира Краснобаева повече няма да представя България

Националката по художествена гимнастика Елвира Краснобаева няма повече да се състезава за България. Тя обяви новината лично в профила си в “Инстаграм”. “За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко”, написа 16-годишната състезателка.

Краснобаева е родена в Санкт Петербург, но на 6-годишна възраст нейното семейство се мести във Варна, където тя започва да тренира художествена гимнастика в клуб “Грация”.

През 2021 г. Елвира Краснобаева получи българско гражданство, а през 2022 г. стана европейска шампионка на обръч за девойки, като тогава спечели още сребърен медал на топка и бронз отборно. През 2023 г. тя отново заслужи злато на континентално първенство за девойки – този път на топка, а също така и отборно, припомня БТА.

Краснобаева показа потенциала си и при жените, като през май т.г. при дебюта си на европейско първенство завоюва бронз на лента и злато отборно.

По непотвърдена информация Краснобаева ще се състезава за Армения. Нейният баща написа в социалните мрежи, че причината за отказа да представя повече България не е само спортно-техническа, а е свързана с лични проблеми в семейството.

Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) реагира бързо на изявлението на Краснобаева и реши да я освободи като член на националния отбор. Освен това обаче в позиция, подписана от председателя на БФХГ Илиана Раева, се посочва, че гимнастичката е спряна от участие в предстоящия гала спектакъл “Ескалджим” в Билбао (Исп) от името на България, а от днешната дата ѝ се забранява да ползва националната база в зала “Раковски” в София.

Също така се прекратяват месечната заплата на Краснобаева от спортното министерство, както и от спонсорите на федерацията. Забранява ѝ се също така да използва направените до момента музики и композиции за бъдещи свои съчетания.

“Съгласно чл.5.3 от договор №БФХГ-ММС-13 от 02.01.2024 г. състезателката Елвира Краснобаева дължи обезщетение на БФХГ поради едностранно, предсрочно прекратяване на договора от страна на състезателя. В случай че не бъде спазено решението на УС на БФХГ, на състезателката Елвира Краснобаева може да бъде потърсена съдебна отговорност”, се казва още в позицията на Илиана Раева и БФХГ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X