https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПоследна възможност партии, коалиции и НПО да се регистрират за процеса по...

Последна възможност партии, коалиции и НПО да се регистрират за процеса по удостоверяване на машините

До днес представителите на партии, коалиции, неправителствени организации (НПО) и инициативни комитети, които искат да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на машините и софтуера могат да се регистрират за участие. Това става известно от сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

От Министерството на електронното управление (МЕУ) вчера съобщиха, че е започнал процесът по удостоверяване на съответствието на машините за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Техническите устройства бяха приети в МЕУ на 30 септември. Първа стъпка от работата на екипите на министерството е да извършат проверка на предоставените за нуждите на удостоверяването активи от Централната избирателна комисия. Сертифицирането на изборните машини протича под наблюдението на експерти от Държавната агенция „Национална сигурност“.

Министерството на електронното управление кани регистрираните партии, неправителствени организации и други, съгласно разпоредбите от Изборния кодекс, да участват в процеса. Удостоверяването на техническите устройства за гласуване ще се извършва в защитена среда, в сградата в МЕУ, където е инсталирана нова камера, която ще излъчва картина и звук в реално време. В зала „Партер“ ще може да се наблюдава целият процес по удостоверяване, като всеки гражданин ще има свободен достъп до нея в работно време през седмицата.

Припомняме, че номерата на машините за гласуване, които предстои да преминат удостоверяване за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври, бяха изтеглени публично на 20 септември. „Основен приоритет на служебния кабинет е провеждането на честни, демократични и прозрачни избори. Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат“, заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на процедурата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X