https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСобственици на аптеки искат по-висока такса рецепта

Собственици на аптеки искат по-висока такса рецепта

Вендинг машините, разположени в малки населени места, ще бъдат хвърлени на вятъра. Възрастните хора там не умеят да боравят с тях. Те не могат да си изтеглят пенсиите с банкомати, още по-малко да си вземат лекарства като аналгин или аспирин. Това заяви магистър-фармацевтът Елена Анова по време на форум на магистър-фармацевтите, в който участват над 650 професионалисти, собственици на аптеки от цялата страна.

Според нея обаче това не е най-големият проблем – те се нуждаят от лекарства за сърце, диабет и лекарства по рецепта по Здравна каса, които не могат да бъдат продавани през вендинг машини. Планът на прием на същите лекарства те трябва да консултират с магистър-фармацевт, каза още Анова.

Пенка Минева, магистър-фармацевт от Пазарджик, също отправи критики към законопроекта на ЗЛПХМ за вендинг машините за лекарства.

„Съществуващите вендинг машини са регулирани и се намират на територията на аптеките, под контрола на магистър-фармацевт. Новият законопроект не дава яснота по редица важни въпроси – кой ще отговаря за машините извън аптеките, кой ще ги зарежда и как ще бъде осигурена безопасността на пациентите.“, каза още Минева.

Константин Попов, главен секретар на Инициативния комитет, също изрази своята загриженост относно новото договаряне със Здравната каса, защото процесът не е прозрачен. Той сподели, че е направена анкета сред членовете, относно удовлетвореността им от работата с Касата.

„Анкетата недвусмислено показа, че нашите членове са дългогодишни партньори с Касата, поради спецификата на търсенето на лекарства, но не са удовлетворени. Повече от 80% от рецептите им са по Каса, но рентабилността от тази дейност клони към нулата.

Ето защо искаме в новия договор да има баланс, да се заложат адекватни такси за труда ни, за инвестициите ни, искаме да отпадне огромното административно електронно натоварване, което затруднява всички по веригата и изнервя пациента.

Искаме да се преразгледат новите промени в Наредба 4, защото те не са нито в полза на пациентите, нито в наша полза. Само натоварват обслужването. Глобите, заложени в настоящия договор, са прекомерни и несъизмерими с доходите ни. Те могат да доведат до фалит на аптеки. достигат до 15 000 лева – сума, която за много аптеки е равна на издръжката им. Това поставя на карта съществуването им и трябва да бъде преосмислено.“, твърди Константин Попов.

С дългогодишен опит в професията, Олга Кондратиева, магистър-фармацевт и собственик на аптека, насочи вниманието към недостига от квалифицирани магистър- фармацевти, липсата на обучени стажанти и правата на помощник-фармацевтите в аптеките.

„Помощник-фармацевтите в България трябва да получат повече права при отпускането, за да се облекчи натоварването на магистър-фармацевтите. В други страни като Англия и Израел помощник-фармацевтите могат да отпускат лекарства по лекарско предписание в присъствието на магистър-фармацевт. Това е необходимо решение и за нашата страна, особено в малките населени места, където недостигът на магистър-фармацевти е особено остър.“, каза още Кондратиева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X