https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаОколо 25 български граждани и членове на техните семейства са заявили готовност...

Около 25 български граждани и членове на техните семейства са заявили готовност да се евакуират от Ливан

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в Министерския съвет.

За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, посочи Шекерлетова. Тя увери, че външно министерство следи непрекъснато развитието на ситуацията в Близкия Изток. След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут, Тел Авив и Техеран продължават да работат с пълна функционалност, информира зам.-министърът. Ние сме в непрекъсната връзка с тях, допълни тя.

“Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение”, съобщи Елена Шекерлетова. Тя подчерта, че в партньорство в компетентните служби и институции в България, външно министерство непрекъснато следи ситуацията и ще вземе съответни решения по отношение на сигурността на българските граждани и на персонала на българските посолства и представителства в региона на Близкия Изток.

Всичките ни посолства в региона поддържат връзка с българските граждани на тяхна територия, имат информация за техния брой, нагласи, имат отработени комуникационни канали, така че в случай на необходимост ние ще можем да реагираме експедитивно, увери зам.-министърът. По отношение на цялостно влошената ситуация със сигурността в региона, взимаме мерки за осигуряване на безопасността на работа на нашите колеги там, както и повишаваме бдителността и мерките за сигурност и на останалите ни посолства и консулства по света предвид цялостно повишения риск на средата за сигурност, добави Шекерлетова.

Помолена да изясни каква е българската позиция за случващото се в Близкия Изток и относно сухопътната операция на Държавата Израел в Ливан, както и за ударите, нанесени от Иран в Израел Шекерлетова каза, че: „Нашите позиции по тези въпроси се оповестяват публично, освен това България е част от решенията и общата политика за сигурност и на ЕС, така че вие сте започнати“. България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел, ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона, призоваваме към деескалация всички страни и подкрепяме усилията, които полагат и Франция и САЩ за деескалация в региона, допълни още зам.-министърът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X