https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСамо за месец над 300 русенци са поискали достъп до електронното...

Само за месец над 300 русенци са поискали достъп до електронното си здравно досие

345 русенци са се възползвали от възможността за активиране на достъп до мобилното приложение „еЗдраве“ само за месец. Това стана ясно от среща между областния управител Драгомир Драганов и директора на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ Мариела Личева.

Чрез мобилното приложение всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички налични към момента, регистрирани от 2020 г. досега, прегледи, направления, рецепти, ваксини и лабораторни резултати. Сдвояването на телефона с досието може да се случи във всички офиси на регионалните здравни инспекции (РЗИ), регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) и „Информационно обслужване“ АД (ИО). Получаването на тези данни досега беше възможно единствено с квалифициран електронен подпис.

Съвсем скоро чрез приложението ще бъде осигурен достъп до допълнителни услуги като информация за профилактични прегледи, издадени направления и имунизации, които трябва да се направят.

Също така през приложението родителите ще получават информация за своите деца до 18-годишна възраст. До края на годината се предвижда и личните лекари да имат достъп до здравните досиета на пациентите си. На този етап при открито нарушение или неточност в здравното досие гражданите могат да подадат сигнал през Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

От срещата стана ясно още, че от началото на този месец в Русенско е в ход скринингова кампания за превенция на рака на маточната шийка. От нея могат да се възползват всички жени на възраст между 20 и 29 години, както и между 40 и 49 години. Към момента в кампанията участват 18 лечебни заведения от Русенско. Жените, които ще се възползват от прегледите, няма нужда да носят направление от личния лекар. Единственото условие е акушер-гинекологът, при когото отиват да има договор с НЗОК и да е подписал допълнителен анекс за тази кампания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X