https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРосица Матева: Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България...

Росица Матева: Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение

Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Коментарът й е отговор на думите на Джевдет Чакъров, който по-рано днес обяви, че заради напрежението и арестите фракцията на ДПС около Ахмед Доган ще поиска отмяна на изборите.

“В Конституцията ясно е написано, това може да се случи например при обявяване на военно положение, надявам се до това да не се стигне, предвид ситуацията в света”, добави тя.

ЦИК няма да пречи на Прокуратурата, ако поиска имунитета на задържания с обвинения за купуване на гласове Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган (Алианс за права и свободи).

“Днес на обяд около 13.00 ч. пристигна писмо, докладвах го в следобедната част на заседанието. Това е уведомление. Изборният кодекс (ИК) предвижда, че в такива случаи задържането може да бъде извършено, като за това се уведомява ЦИК. Дори и когато престъплението е тежко, ако не е издържан на място, трябва да се издаде разрешение. Уведомени сме за ситуацията, че снощи Джейхан Ибрямов е задържан, в ЦИК е пристигнало просто уведомително писмо. Досега практиката на ЦИК е, че се дава разрешение, ако е поискано. По всяка вероятност ЦИК ще даде разрешение. Не сме отказвали разрешение за задържане или привличане като обвиняем на кандидат за народен представител, кмет и т.н.”, обясни Росица Матева.

Такова разрешение Прокуратурата трябва да поиска и от председателя на парламента Рая Назарян, уточни заместник-председателят на ЦИК.

Ибрямов може да продължава да бъде в листите и избран като депутат. Той може да бъде задържан, да положи клетва, след което отново да се върне в ареста.

Коалициите ДПС – Ново начало и Алианс за права и свободи не предлагат членове на СИК, това са предложения на двамата председатели на партията ДПС, каза още Росица Матева. “И единият, и другият имат такива права. И двамата правят предложения. Повечето РИК назначават по равен брой членове”, обясни тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X