https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиВоенна прокуратура разследва ролята на ДС в т.нар. възродителен процес

Военна прокуратура разследва ролята на ДС в т.нар. възродителен процес

Военна прокуратура започва работа по установяването на служителите на Държавна сигурност, ангажирани с т. нар. възродителен процес. Те ще бъдат разпитани като свидетели, за да се изясни какви задачи са изпълнявали и по какъв начин са били ръководени от своите офицери. Като свидетели ще бъдат разпитани и жертви на репресии от тоталитарния режим. Част от тях вече са получили прокурорското постановление.

Действията са в отговор на сигнал от Делян Пеевски, председател на ДПС и парламентарната група на партията. Ще бъдат събрани допълнителни сведения за това как, къде и от кого са били извършвани инкриминираните действия.

Метин Ибриямов, процесуален представител на около 30 души, които са лежали в лагера в Белене, коментира, че е получил постановлението, но все още няма официално разрешение от наблюдаващия прокурор за неговото разпространение.

„Има следствена тайна и не мога да бъда по-подробен”, заяви Ибриямов. Сред представените от него лица има официални данни за това, че са били въдворени в лагера, а след това интернирани в различни населени места. Голяма част от тях са от Кърджалийския регион, като много от тях живеят в Турция.

Ибриямов уточни, че по новия процесуален ред досъдебните производства не се водят срещу конкретно лице, а срещу конкретно деяние. Той допълни, че постановлението на Военно-окръжната прокуратура е било изпратено и към неправителствената организация БАХАД, която също е подала сигнал до прокуратурата. Организацията е регистрирана по турското законодателство и в нея членуват основно хора, които са били в лагера в Белене.

„В нашата молба най-общо поискахме да се разшири разследването в посока престъпление срещу човечеството”, добави Ибриямов.

Делото за т.нар. възродителен процес беше образувано в началото на 90-те години на миналия век и беше многократно спирано и възобновявано. Обвиняеми по него бяха Тодор Живков, Георги Атанасов и ген.-полк. Димитър Стоянов, които са вече покойници.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X