https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЛуксозен катамаран ще вози туристи между Истанбул и Бургас

Луксозен катамаран ще вози туристи между Истанбул и Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете посоки. Престоят в морския град ще бъде едно денонощие, уточни БНР.

Идеята на този важен за туризма и икономиката ни проект е от април идната година круизните кораби, които акостират в Истанбул, да включат Бургас и региона в еднодневните си екскурзии. За целта ще се използват катамарани на голяма турска корабна компания. Те са луксозни и разполагат с 423 места.

Вече се подготвя първото плаване – на 11-и октомври. Част от билетите вече са продадени. Това ще бъде пробно плаване, обясни Панайот Золумов, собственик на българската корабна агенция, която е партньор на турските туроператори. Той е оптимист за развитието на тази морска пътническа линия. Основанията: няма да се разчита само на българи и турци, а пътуването ще се предлага в рамките на туристически пакети.

Не за първи път се правят опити за осъществяването на морска връзка между Бургас и Истанбул. Последният неуспешен опит е от 2018-а година, когато с малък катамаран се извърши плаване от Бургас до турския черноморски град Инеада. Тогава се разбра, че такъв проект е трудно осъществим с по-малки плавателни съдове. Сега обаче ситуацията е различна, уверява Панайот Золумов.

“Изключително сериозни фирми стоят зад този проект.”

От април се очаква линията да стане редовна, а турската корабна компания планира плаванията да са 2-3 пъти седмично, но само през летните месеци. Така пътници, които искат да останат повече от едно денонощие, ще бъдат улеснени за връщането си.

Цената от догодина ще е 70 евро. Пътуването продължава около 4 часа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X