https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоГръцкият посланик у нас: Преминаването на границата ще е сложно, докато България...

Гръцкият посланик у нас: Преминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша

“Преминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша. При все това са предприети мерки, като например единичния пункт на “Кулата-Промахонас”, за да се облекчи и да бъде малко по-бързо, особено през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и обратно. Има още какво да се направи разбира се. Стараем се да увеличим от наша страна персонала по време на великденските празници и месеците от юни до септември, така че да бъде малко по-бързо и лесно. Разбира се, когато настъпят инциденти като този от Ханиоти, Халкидики преди месец, при който в заведение – българска собственост – две групи българи се сбиха и бяха произведени изстрели – това не е в полза на имиджа и не спомага за по-малкото проверки на границата. Но като цяло правим всичко възможно, за да се облекчи, докато Шенген не ни предложи решението”. Това каза пред Нова извънредният и пълномощен посланик на Гърция в България Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либерополус.

Гръцкият посланник коментира още увеличаването туристическите данъци и поставения от българите нов рекорд на нощувките в Гърция през последния сезон заедно с проблемите и възможностите.

“Наистина, свръхтуризмът засяга не само Гърция, но и Испания, и други държави, и е проблем. Но е хубаво да има туристически обмен, защото води и до културен обмен. Въпросът е, че трябва да се предприемат мерки, особено като е трудно да се справиш с тълпите. Има законопроект, за който говори министър-председателят, за допълнителен данък, но той е само за круизи и за истински пренаселени места като Санторини и Миконос. Круизите и хората, които биха искали да посетят тези острови, може да се наложи да доплатят допълнителен данък. Но другите данъци си остават непроменени. Вярно, различни са видовете данъци, но няма ръст в самите данъци, освен споменатите изключения. Ако правилно си спомням данните от българския НСИ, за периода от 2022 до 2023 година е имало ръст с 46% сред българите, посетили Гърция. Това означава, че над 1 871 000 българи са прекосили границите с Гърция за почивка през 2023 г. Съществен ръст наблюдаваме. Разбира се, има и много повече пътуващи от Гърция към България – от близо 880 000 гърци, пътували през 2022 г., през 2023 г. има над 1.109.000, така че това е само позитивно и спомага за културния обмен.

Коментирана тема беше още, че гръцката държава планира да наложи по-тежки наказания за нарушителите на пътя и плановете около това, както и спрените доставки на “Газпром” за доставки на газ до България и перспективите за двустранно енергийно сътрудничество.

“Има проектозакон, почти готов за внасяне за обсъждане в парламента. С него ще се наложат много по-строги наказания за нарушителите. Вярно е, имаме много пътни инциденти – над 600 през 2023 г. ако помня точно. Смъртните случаи са немислими – хората губят живота си на пътя, на улицата. Трябва да предприемем нещо утежняващо, така че хората да осъзнаят, че е много важно да носят каска, когато са на мотоциклет, че е важно да не пресичат на червено. Толкова е важно, за да не умират хора безпричинно.

“Има пълномащабно сътрудничество между двете страни, дори преди 2022 г., но нахлуването в Украйна направи сътрудничеството ни по-бързо и ефективно. Незабавно реагирахме, когато Ви свърши газа през април 2022 г. и осигурихме втечнен природен газ от терминала “Ревитуса” в Атина, за да се осигури предстоящата зима – през 2022 г. Оттогава имаме интерконектора Гърция-България – една отправна точка. Имаме редица меморандуми за разбирателство между двете страни за съхранение на газ, за изграждане на нов нефтопровод, за подобряване на свързаността в зелената енергия. В сферата на електричеството има инициатива от премиера Мицотакис към ЕК, съвместно с България и Румъния. Мисля, че писмото вече е изготвено и подписано от трите министерства на енергетиката, за намиране на по-добър механизъм цените на тока в региона да бъдат по-добри и по-справедливи. Има голяма разлика в цените на тока в региона и западните и северните страни в ЕС”, каза гръцкият посланик у нас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X