https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеЗащо казваме „апчих“, когато кихаме и какви са другите звуци на тялото

Защо казваме „апчих“, когато кихаме и какви са другите звуци на тялото

Хълцане, пукане на стави, къркорене на стомаха и биене на сърцето са звуци, които тялото ни издава спонтанно. Откъде идват и защо е „апчи“, а не нещо друго.

Чуваме тези звуци всеки ден и обикновено не им обръщаме внимание. Чудили ли сте се някога защо сърцето звучи като „бу-туп“, а когато кихаме казваме „апчих“?

Защо точно “апчих”

Когато кихате, е много трудно да кажете друго. Когато нещо чуждо навлезе в носната кухина и предизвика дразнене, се изпраща сигнал до мозъка: чуждото тяло трябва спешно да се отстрани. Следващият сигнал стига до белите дробове, те поемат рязко дъх и в същото време въздухът преминава през гласните струни – човекът може да произнесе само „а“. След това, в максималната точка на изпускане, въздухът преминава през носната кухина и в същото време човекът може да произнася само съгласни звуци, откъдето идва „пчх“. Накрая останалият въздух преминава през глотиса и отново можем да произнесем гласен звук.

В никакъв случай не трябва да сдържате кихането си. Това може да доведе до непоправими последици, тъй като въздухът, който прочиства носа ни, се движи със скорост от 160 км/ч. Ако стиснем носа си и сдържим кихането, тъпанчетата, меките тъкани на ларинкса и кръвоносните съдове на ретината и носа могат да се спукат.

Бу-туп

Така бие сърцето. Защо точно този звук?

Този мускул се свива, съкращението се предава на клапите, те се свиват и започват да вибрират, предавайки вибрации на областите, съседни на сърдечния мускул. Този звук достига до предната стена на гръдния кош.

Скърцащи стави

Хрущялът има гладка, хлъзгава повърхност, но когато престане да бъде такава, се появява скърцане, хрускане и в резултат на това болка. Във всеки случай скърцането в коляното не е нормално и не трябва да се игнорира. Ако това Ви се случва, е добре да потърсите мнението на лекар.

Хълцане

Хълцането е състояние, при което възниква рефлекторно неволен спазъм на диафрагмата. Най-често това се случва, когато човек е ял твърде много, пил е много течности, особено газирани напитки. Нервните окончания на определени нерви са раздразнени. Обикновено хълцането продължава около 10-15 минути, ако е по-дълго, например повече от ден, това е причина да се консултирате с лекар.

Шум в ушите

Вероятно е да се появи и поради ниски нива на хемоглобина, силен стрес и високо кръвно налягане, възпаление на средното ухо. Ако шумът в ушите е епизодичен и се чувствате добре, тогава той не е опасен. Но ако шумът в ушите е свързан с други симптоми – загуба на съзнание, високо кръвно налягане, тогава това е причина да се консултирате с лекар.

Защо коремът ми къркори?

Храната влиза в стомаха, смесва се със стомашния сок, след това се движи през червата, смесва се с жлъчката и панкреатичния сок и по време на ферментацията се образуват газове. Докато се движат по-нататък през червата, се появява характерен звук. Няма нищо страшно или опасно в това.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X